A hím fonálférgek akár életüket is feláldozzák a szexért

Caenorhabditis elegans
Vágólapra másolva!
Ha az evés és a szex között kell választaniuk, akkor a hímek inkább a szexet választják - már amennyiben fonálféregnek születtek, írja egy új tanulmány.
Vágólapra másolva!

Két jó dolog között nem könnyű választani. Még trükkösebb a dolog, ha az állatoknak a táplálkozás és a párosodás között kell választaniuk. Egy új felfedezés szerint – amely valószínűleg a legtöbb állatra, sőt talán bizonyos körülmények közt emberre is érvényes lehet – a hímek agya, legalábbis a kísérletbe bevont fonálférgeknél, úgy van „huzalozva”, hogy elnyomja a táplálékkeresési ösztönt, azért hogy az állat inkább a párkeresésre összpontosítson.

A Current Biology folyóiratban megjelent eredmények bemutatják, hogy az agy áramköreinek milyen finom változásai vezetnek a hímek és a nőstények viselkedésbeli különbségeinek kialakulásához.

Caenorhabditis elegans Forrás: WikimediaCommons

A kísérleteket a Caenorhabditis elegans mikroszkopikus fonálférgen végezték. Ezt az állatot régóta használják a kutatók a biológia alapvető mechanizmusainak megértéséhez. A féreg különösen hasznos az idegrendszer tanulmányozásához. A C. elegans vizsgálata nyomán született felfedezések gyakran értékes információkat adnak más állatfajokkal kapcsolatban is, és ezek a kutatások az emberi biológia jobb megértéséhez is nagy segítséget nyújtottak. A C. elegansszal kapcsolatos felfedezésekért három orvosi-élettani, illetve kémiai Nobel-díjat is kiosztottak.

A C. elegans esetében két nem létezik: hím és hermafrodita. Noha a hermafrodita férgek képesek önmagukat megtermékenyíteni, mégis párzanak a hímekkel, tehát tulajdonképpen módosult nőstényeknek tekinthetők.

Korábban már megfigyelték, hogy a hímek és a hermafroditák különféleképpen reagálnak, amikor ennivalót adnak nekik. Ha tápanyagforrásra helyezik őket, akkor a hermafroditák nem nagyon mozdulnak el onnan. A hímek azonban otthagyják az élelemforrást és „vándorolnak”. A kutatók úgy vélik, hogy ezt a nemi partnerek keresése miatt teszik.

A Rochesteri Egyetem kutatói felfedezték, hogy a C. elegans bizonyos idegsejtjeinek érző rendszere nem azonos a két ivarban. A hermafroditák sokkal érzékenyebbek az élelem által kibocsátott szaganyagokra, ezért jobban vonzódnak a táplálékhoz. A hímekben kevesebb ilyen receptor aktív, ami lényegében elnyomja az élelemkeresési képességet. Csak nagyon súlyos táplálékelvonás esetén nő meg a hímekben az aktív receptorok száma, ami átmenetileg lehetővé teszi, hogy a táplálékkeresésre koncentráljanak.