Ferenc pápa: igen az ősrobbanásra és az evolúcióra

ferenc pápa
Pope Francis gestures during a meeting with the catholic Schoenstatt movement's representatives at the Paul VI hall on October 25, 2014 at the Vatican. AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI
Vágólapra másolva!
A katolikus egyház feje a Pápai Tudományos Akadémián beszélt a katolikus egyház tanításai és a tudományos elméletek összeegyeztethetőségéről.
Vágólapra másolva!

Az ősrobbanásról kijelentette, hogy “nem mond ellent egy isteni teremtő beavatkozásának, sőt, inkább megköveteli azt”. Álláspontja szerint az univerzum kezdete nem a “káosz munkája” volt, hanem a Teremtő isteni tervének megnyilvánulása.

Az evolúcióról is hasonlóan fogalmazott. “A természetben zajló evolúció nem összeegyeztethetetlen a teremtés fogalmával, hiszen az evolúció feltétele teremtett lények létezése, melyek fejlődhetnek” – mondta.

Utalt arra, hogy sokan a Teremtés könyve alapján Istent egy varázspálcával hadonászó mágusnak képzelik, aki bármit megtehet – ez azonban egyáltalán nem esik egybe a katolikus egyház világképével. Ferenc pápa szerint Isten “megteremtette az embert, majd hagyta, hogy fejlődjön az Ő általa lefektetett belső szabályok szerint, és így teljesítse be életét”.

Ferenc pápa Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

A pápa kijelentései nem számítanak újdonságnak azok számára, akik közelebbről követik a katolikus egyház szellemi irányvonalát, hiszen az utóbbi évtizedekben a Vatikánban javarészt elfogadottá vált a Ferenc pápa által most megfogalmazott álláspont (érdekes adalék, hogy az ősrobbanás elméletét éppen egy katolikus pap ötlötte ki).

A pápa nyilatkozata egyúttal finom elhatárolódásként is értelmezhető attól az irányvonaltól, melyet XVI. Benedek képviselt e témában, aki egyes szakértők szerint pártolta a kreacionizmust és az intelligens tervezés elméletét.