Levegőben megfagyó szappanbuborékok – az év videója

Vágólapra másolva!
Hihetetlenül látványos jelenséget, levegőben jéggé fagyó szappanbuborékokat vettek videóra első alkalommal. A videót a Sony reklámszakemberei készítették Ultra-HD felbontású kamerákkal. A jelenetet Kanadában forgatták, rendkívüli hidegben, különleges technikai felszerelést használva.
Vágólapra másolva!

A Sony legújabb, Leila és Damien de Blinkk rendezésében készült reklámfilmjét 4K (a HD felbontás négyszerese) kamerákkal vették fel a kanadai Whistler mellett fekvő erdőkben. Itt a hőmérséklet télen gyakran száll mínusz 20 Celsius-fok alá, és ez lehetővé teszi, hogy a szappanbuborékok megfagyjanak a levegőben.

Rögtön az után, hogy a gyerekek kifújják a buborékokat, a buborékokban jégkristályok kezdenek képződni a nagy hideg hatására. Ezek növekedés közben egymáshoz kapcsolódnak, és egyre nagyobb eljegesedett felületet alkotnak.

„A 4K felbontásban előtűnő részletek szinte teljesen új világot tártak fel, amelyről nem is sejtettük, hogy létezik” – mondta Leila de Blinkk.

A készítők hangsúlyozták, hogy semmilyen számítógépes trükköt nem alkalmaztak a készítés folyamán, és a filmet valós időben rögzítették, mielőtt lelassították volna.

A szappanbuborék úgy jön létre, hogy egy vízmolekulákból álló réteg beékelődik két réteg szappanmolekula közé. Mindegyik szappanmolekula úgy helyezkedik el, hogy az egyik oldala a vízmolekulák felé, a másik pedig az ellenkező irányba néz. Teljesen mindegy, milyen alakú a szappanbuborék a kifújáskor, végül gömb alakot formáznak, hogy a minimálisra csökkentsék a szerkezet felületét. A gömb alak kialakulása igényli a legkisebb energiát.

A filmen látható jégkristályok a két szappanréteg közé zárt vízréteg megfagyásával alakulnak ki. A videó készítését ezen az oldalon nézheti meg.