Szigorú istenségek segítik a nélkülöző társadalmakat

Vágólapra másolva!
Táplálékban és vízben hiányt szenvedő közösségek nagyobb eséllyel hisznek szigorú erkölcsű, nagy istenségekben - olvasható az Aucklandi Egyetem honlapján egy nemzetközi kutatócsoport nagyszabású tanulmányáról szóló közleményben.
Vágólapra másolva!

Az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent tanulmány az emberi kultúrák evolúcióját kutatta, és azt találta, hogy a környezeti tényezők szerepet játszanak az emberi társadalmak alakulásában, és ebbe a vallási meggyőződés is beletartozik.

"Amikor az élet nehéz vagy bizonytalan, akkor az emberek a nagy istenségekben hisznek. Zord és kiszámíthatatlan viszonyok közt talán a proszociális, vagyis a közösséget segítő viselkedés szolgálja az emberek túlélését" - írta közleményében Russel Gray, az Aucklandi Egyetem pszichológiai karának munkatársa.

A vallás megjelenését sokáig kulturális vagy környezeti tényezőkkel magyarázták, a kettővel együtt még nem. Az új eredmények alapján az ember kizárólagos tulajdonságának tartott bonyolult rítusok és gondolatok ökológiai, történelmi és kulturális változók keverékéből keletkeztek.

Csaknem hatszáz közösséget vizsgáltak

Gray a pszichológia és a nyelvészet összefüggéseit kutatja, a tanulmány vezető szerzője, Carlos Botero, az Észak-Karolinai Egyetem evolúciós ökológusa. A szerzők 583 közösség történelmi, társadalmi és ökológiai adatait vizsgálták meg, hogy a szigorú erkölcsű istenségek és a külső változók közötti sokoldalú kapcsolatot illusztrálják.

Míg korábbi kutatások az ökológiai viszonyokról durva becslésekre hagyatkoztak, az új tanulmány a növénytermesztés, a csapadékmennyiség és a hőmérséklet részletes, globális adatbankjain alapult. Az Etnográfiai Atlasz nevű, több mint ezer, 20. századi közösséget leíró digitális adatbázist is felhasználták: megvizsgálták földrajzi koordinátákat, vallások, a földművelés és az állattenyésztés jelenlétét.