A szex miatt tájékozódnak jobban a férfiak

tájékozódás
Az egyik afrikai törzs női tagja a vizsgálathoz kapcsolódó tesztet végzi el
Vágólapra másolva!
A nők az okai, hogy a férfiak kiválóan eligazodnak a térképen – állítja egy új tanulmány. A precíz tájékozódási képességgel ugyanis nagyobb távokat lehetett megtenni és több partnerrel lehetett kapcsolatot létesíteni.
Vágólapra másolva!

A Utah Egyetem kutatói két észak-namíbiai törzs tanulmányozásával jutottak arra a nem meglepő következtetésre, hogy a jobb térbeli tájékozódási képesség is a szexszel függ össze. Azok a férfiak ugyanis, akik jobbak voltak ebben a mentális feladatban messzebbre jutottak és több nővel tudtak kapcsolatot létesíteni, így több gyermekük is született. A tanulmányt az Evolution and Human Behavior című szaklapban publikálták.

„Ez az első alkalom, hogy párhuzamot vontak a térbeli tájékozódási képesség, a navigáció, a megtett távolság és a szaporodási siker között”– mondta Layne Vashro antropológus, a cikk egyik szerzője. „Néhány összefüggést már korábban bizonyítottak, ugyanakkor a teljes kapcsolati láncot most sikerült első ízben bemutatni” – tette hozzá Elizabeth Cashdan antropológus, a tanulmány vezető szerzője.

Nagy távolságok és szabados szexualitás

A két vizsgált törzs tagjai remek alanyai a kutatásnak: a férfiak akár több mint 190 kilométert is utazhatnak évente és meglehetősen szabados nemi életet élnek. „Rengeteg házasságon kívüli afférjuk van, de ez elfogadott a kultúrájukban” – mondta Elizabeth Cashdan,

Cashdan szerint a térbeli képességbe (az adottság, hogy mentálisan manipuláljuk a tárgyakat) beletartozik a térbeli kapcsolatok elképzelése és ennek a mentális képnek az alakítása. Például költözéskor mentálisan elképzelhetjük, hogy hogyan pakolunk be egy teherautóba rakományokat és azokat milyen módon forgatjuk, hogy elférjenek. A kutatónő úgy véli a többi kognitív képességtől eltérően a térbeli képességben tapasztalható eltérés nagy a nemek között. Ezt a vizsgálatok is alátámasztják: a térbeli tudatossággal kapcsolatos feladatokban (kártyák párosítása, térképen való tájékozódás) a férfiak sokkal jobban teljesítettek a nőknél. Érdekesség, hogy a térbeli képességgel kapcsolatos eltérés más fajok (például pockok) esetében is megfigyelhető. „Ezért is gondoljuk, hogy az eltérés evolúciós gyökerekre vezethető vissza” – mondta Cashdan.

Az egyik afrikai törzs női tagja a vizsgálathoz kapcsolódó tesztet végzi el Forrás: University of Utah

Nagyobb táv, több gyerek

A vizsgálat arra a megállapításra jutott, hogy a férfiak nagyobb távokat tettek meg a nőknél, és több helyet látogattak meg vándorlásaik során. Az eltérés statisztikailag jelentős volt. Szintén kulcsfontosságú megfigyelés volt, hogy azok a férfiak, akik jobban teljesítettek a mentális forgatási (két- vagy háromdimenziós alakzatok mentális forgatása) feladatokban, nagyobb távolságokat utaztak be életükben a tesztben rosszabbul teljesítő, azonos nemű társaikhoz képest. Hasonló különbség nők esetében nem volt megfigyelhető.

„Jó térbeli képességre van szükség a sikeres tájékozódáshoz, a hatékony tájékozódás pedig alapfeltétel, hogy nagy távolságot tegyünk meg ismeretlen környezetben. A megtett táv növekedésével a férfiakat természetesen több nővel hozhatja össze a sors, növelve ezzel a születendő gyermekek arányát" – összegezte megállapításait a tanulmány.