Átkutatták a titokzatos szibériai kráter fenekét

jamal yamal  kráter
2465950 Russia. 07/16/2014 A view of a giant crater discovered in the Yamalo-Nenets Autonomous Okrug. -/RIA Novosti
Vágólapra másolva!
Orosz kutatóknak sikerült kötelekkel leereszkedniük a rejtélyes szibériai óriáskráter mélyére, ahol azt találták, amire számítottak.
Vágólapra másolva!

Azt még mindig nem tudják, mitől és hogyan alakulhatott ki, ám annyi biztos, hogy az előzetes feltételezések szerint egy teljes egészében befagyott tavacska van a 80 méter átmérőjű és ugyanilyen mély gödör fenekén – adta hírül a Moszkva 24 tv-csatorna híradója.

A „jamali fekete lyukként” elhíresült mélyedést ez év júliusában fedezték fel helikopterről az észak-szibériai Jamalo-Nyenyec autonóm területen fekvő Jamal-félszigeten. Nem sokkal később a közeli Tajmir-félszigeten is rábukkantak egy hasonló, bár ennél jóval kisebb képződményre. A kráterek eredetére vonatkozó elméletek a meteor-becsapódástól kezdve az eltévedt rakétákon át egészen a földön kívüli lények mesterkedéséig terjednek.

Júliusban fedezték fel a hatalmas krátert Forrás: AFP/Ria Novosti

Természetes képződmény

A rejtély tisztázására rövidesen egy kutatóexpedíció érkezett a helyszínre, először egy kötélre rögzített kamerával derítették fel a mélységet. Már akkor megállapították, hogy a kráter valamilyen természetes folyamat hatására jött létre, tehát nem mesterséges.

Bár a lyuk méretei megengednék, hogy egyszerre akár több Mi-8-as helikopter is a mélybe ereszkedhessen, a kutatók inkább a megbízhatóbb alpinistamódszert választották. A kráter fenekét azonban így is csak a napokban, két korábbi sikertelen próbálkozás után sikerült elérniük.

Helikopter helyett kötéllel ereszkedtek le Forrás: AFP/Ria Novosti

Jövő nyárra tó lesz

Beszámolójuk szerint a körülbelül két évvel ezelőtt keletkezett lyuk alját teljes egészében jég borítja, ami az elmúlt időszakban jelentősen gyarapodott. Ezért gyanítják, hogy rövidesen az egész kráter vízzel fog feltöltődni, és jövő nyárra már egy jókora mélységű tavat fognak találni a helyén. Azt viszont még mindig nem sikerült megállapítaniuk, hogy milyen geológiai erők hozták létre ezt a hatalmas gödröt.

Anna Kurcsatova, az orosz Szubarktikus Kutatóintézet tudósa korábban a The Siberian Timesnak azt nyilatkozta, hogy a kráter feltételezhetően egy víz, só és gázkeverék okozta föld alatti robbanásban jött létre. Szerinte a globális felmelegedés az állandóan fagyott talajban hasonló hatást váltott ki, mint mikor kirobban egy pezsgősüveg dugója.

A Siberian Times fényképes beszámolót közölt az expedícióról.