Különös dalt dúdol a Rosetta üstököse

rosetta philae láb
Vágólapra másolva!
Különös "dalt" rögzített a Rosetta szonda kutatóegysége a Csurjumov-Geraszimenko-üstökös felszínén. Az égitest 40-50 millihertzes tartományban dúdol, a Rossetta-küldetés szakértői az emberi fül számára is hallhatóvá tették.
Vágólapra másolva!

Váltakozó frekvenciájú mágneses hullámokat bocsát ki az az üstökös, amelyre a Rosetta-űrszonda Philae nevű kutatóegysége szállt le a napokban. Az üstökösből kilövellő por- és gázfelhők a napszéllel is érintkezve plazmát alkotnak az üstökösmag körül – a plazma hatására pedig az égitest gyenge mágneses mezeje is hullámzó skálát mutat.

Mágneses énekek

A Rosetta-küldetés kutatói ezt a hullámzást kezdték vizsgálni, így derült ki, hogy az üstökös szeszélyes dalt dúdol a 40-50 millihertzes tartományban. Ahhoz, hogy a dallam emberi füllel is érzékelhető legyen, a szakértők tízezerszeresére növelték a frekvencia nagyságát. A furcsa dallamot ide kattintva hallgathatja meg.

Mágneses terének hullámzása miatt szeszélyes dallamot játszik a Csurjumov-Geraszimenko-üstökös Forrás: ESA

Gáz és napszél írja a dalt

A kutatók szerint a mágneses tér hullámzása annak köszönhető, hogy az üstökösből kitörő gázok semleges részecskéi ionizálódnak az csillagközi űr nagy energiájú részecskéivel ütközve. A belőlük létrejövő plazma ettől elektromos töltést kap, ami befolyásolja az üstökösmag saját mágneses terét is, olvasható az abc.net cikkében.