Vágólapra másolva!
Látványos felvételt tett közzé a Monterey Bay Akvárium Kutató Intézet (MBARI) egy horgászhal-féléről. A mélytengerekben élő fajról készült videó azért is számít egyedinek, mert az állatot természetes élőhelyén örökítette meg.
Vágólapra másolva!

A felvételen látható ördögi kinézetű lény valójában a horgászhalalakúak (Lophiiformes) rendjébe tartozó Melanocetus nem egyik tagja (black seadevil, azaz fekete tengeri ördög néven is ismerik). A horgászhal elnevezést azért kapta, mert a fej elején egy speciális nyúlvány található, amely a sötétben világít. Ennek a segítségével tudja csapdába csalni áldozatát. A fényt a Vibrionaceae családba tartozó szimbiotikus baktériumok biztosítják.

Miután a zsákmány a horgászhal szájába került, hatalmas fogaival megakadályozza, hogy a szerencsétlenül járt préda kiszabaduljon börtönéből. A horgászhalalakúak nem számítanak ritkának a természetben, mivel azonban mélytengerek lakói, ritkán készül róluk jó minőségű felvétel. Korábban voltak sikertelen próbálkozások arra, hogy fogságban neveljék ezeket az állatokat.

A videóban szereplő állat mindössze kilenc centiméter hosszú, és körülbelül 600 méteres mélységben filmezték le természetes élőhelyén, a Monterey mélytengeri kanyonban. A lefilmezett példány nőstény. Ezt onnan lehet tudni, hogy a hímek sokkal kisebbek, és hiányzik a fejükről a prédát csalogató nyúlvány, emiatt táplálékhoz sem képesek jutni. Egyetlen céljuk, hogy minél előbb egy ellenkező nemű egyedet találjanak és párosodjanak vele.