Egyre több gólya telel át itthon

ÁLLAT állatfotó ÉVSZAK FOTÓ FOTÓTÉMA gólya havas hó IDŐJÁRÁS madár tél ÁLLAT állatfotó ÉVSZAK FOTÓ FOTÓTÉMA gólya hó IDŐJÁRÁS madár tél Tiszavárkony, 2014. január 30.
Egy gólya Tiszavárkony határában 2014. január 30-án. A madár nem költözött el, és a fagy
Tiszavárkony, 2014. január 30. Egy gólya Tiszavárkony határában 2014. január 30-án. A madár nem költözött el, és a fagyos, havas határban nehezen talál élelmet, ezért a településen lakók etetik. MTI Fotó: Mészáros János
Vágólapra másolva!
Menteni nem kell az itthon maradó gólyákat, de etetni lehet. Egyre több gólya marad itthon, és sokan nem először. Evolúciós stratégia áll a háttérben.
Vágólapra másolva!

Nem szorulnak mentésre azok a gólyák, amelyek itthon telelnek át. A Magyar Madártani Egyesület szerint az utóbbi időkben egyre gyakrabban fordul elő, hogy egyes madarak nem repülnek Afrikába. A legutóbb Páty és Tárnok térségéből kaptak jelentést ilyenről.

Ezek a madarak általában egészségesek és röpképesek, itthon maradásuk oka, hogy ezt kevésbé kockázatosnak érzik, mint az oda-vissza akár 20 000 km-es vonulást, ez egy alapvető alkalmazkodási, evolúciós stratégia. Az MME szerint mindig vannak az átlagostól eltérő viselkedésű egyedek, amelyek évezredeken, évmilliókon keresztül el is pusztulnak, de ha változik a környezet (mint napjainkban a klímaváltozás hatására), akkor életben maradnak, szaporodni tudnak és utódaiknak is átadják az egyre sikeresebb viselkedési, sőt testisajátosságaikat.

Az egyesület emlékeztet, a fehér gólyák rendkívül változatos táplálkozású madarak, elsősorban rovarokat esznek, de férgeket, pajorokat, halakat, kétéltűeket, kígyókat, békákat, kisrágcsálókat, a talajon talált énekesmadár-tojásokat és -fiókákat is fogyasztanak. Az áttelelő példányok a téli álmot nem alvó egereken, pockokon élnek, ezekre a szántókon, gyepeken vadásznak.

Az MME szerint rendkívül egyszerűen le lehet ellenőrizni, hogy ezek a madarak egészségesek-e: ha megzavarják és elrepül, akkor minden rendben, ha nem repül el, akkor gond lehet (erre az esetre itt talál információkat). Vagyis, ha a madarat a tetőgerinc, a kémény vagy a fészek magasában állva látni, akkor minden rendben. Télen előszeretettel melegednek kémények közelében.

Egy gólya Tiszavárkony határában, őt etették télen Forrás: MTI/Mészáros János

Az itthon maradó fehér gólyák között egyre több a veterán, vagyis olyan, amely már túlélt legalább egy áttelelést. Az ilyen madarak sikeres és egyre finomodó túlélési stratégiával vághatnak neki a következő télnek. Lehet őket etetéssel is segíteni: sok madár számít is már erre a korábban. Táplálékigényük változó lehet, hidegebb időben több, enyhébb időben kevesebb ételt adjunk nekik.

Egy gólya napi adagja lehet:

  • 3–5 db tenyérnyi keszeg,
  • egy nagy marék marhahús nyesedék,
  • 5–15 egér,
  • 1–3 süldő patkány,
  • 5–15 naposcsibe, naposkacsa.