Két ölyv, ha újra egymásra talál

darázsölyv madárvonulás gif
Vágólapra másolva!
Látványos videó mutatja be egy darázsölyvpár hosszú útját a hollandiai Veluwe erdőségből Afrika egyenlítői vidékére és vissza.
Vágólapra másolva!

A hollandiai Veluwe homoki erdőség talajának köszönhetően megúszta a környéken évszázadok óta folyó lecsapolásokat - így vált mára különleges, szigetszerű természetvédelmi területté a művelés alá vont földek gyűrűjében (maga a Veluwe név is “terméketlent” jelent). Az itteni madárvilágot vizsgáló ornitológusok tizenkét darázsölyvre (Pernis apivorus) csatoltak GPS-jeladót, majd egy pár afrikai vonulását ábrázolta egy csinos kis videón a számítógépes grafikával foglalkozó 422 South.

A két ölyv egy ideig hasonló útvonalon halad - a Gibraltári-szoros fontos csomópont a nyugat-európai vonuló madarak útján -, majd az egyenlítőhöz közeledve elválnak útjaik, és egész más telelőhelyen kötnek ki. Visszafelé a hím céltudatosan követi eredeti útvonalát, szegény tojót azonban valami eltéríti, és a kelleténél kicsit többet bolyong a sivatag felett, hogy azután végül szerencsésen, bár kicsit késve visszaérkezzen a párjához.

A jelenség nem ritka, egy kutatás szerint az ilyen ragadozó madaraknál az esetek majd’ felében jelentkeznek az úton nehezen megmagyarázható eltérések a normális vonulási útvonaltól, és a fiatalok esetében a Szahara komoly szelektáló tényező (több mint 30 százalékuk elpusztul az úton, felerészben a sivatag felett).