Lámpagyújtogatók, avagy vissza a jövőbe

A kép közepén látható, fényes, sárgás színű galaxis gravitációslencse-hatása csaknem tökéletes gyűrűvé torzította a mögötte lévő, sokkal távolabbi, kékes galaxis képét
Vágólapra másolva!
Egy a maga nemében páratlan, sci-fi elemekre épülő, gondolatébresztő, és mindenki számára megszívlelendő tanulságokat  tartalmazó magyar film előzetesét tekinthetjük meg , elsőként itt,  az Origón.
Vágólapra másolva!

Ismeretlen civilizáció jelei a kozmoszból

Titkos katonai bázis vezérlőtermében vagyunk, ahol a műszerek és monitorok halványan derengő fényében feszült figyelemtől megnyúlt arcok merednek az egyik kivetítőre. Szakaszosan ismétlődő, morzejelekhez hasonló impulzusokat sikerült kiszűrni és felerősíteni az állandósult elektromágneses hullámok zajából. Izgatott rohangálás, ajtók nyílnak és csapódnak, hitetlenséggel vegyes döbbenet ül ki az arcokra. Ami mindeddig csak sóvárgó tudatalatti vágyakozás volt, valósággá vált; egy távoli galaktikus civilizáció által küldött kozmikus üzenet, fényévek hosszú sorát maga mögött hagyva, célba ért…

Forrás: NASA

Legalább is egy páratlanul érdekes, Százados Miklós producer-rendező 2015-ben bemutatásra kerülő alkotása, a Lámpagyújtogatók filmkockáin. Folytatva a történetet, az alkotók egy 100 perces üzenet elkészítésére kapnak megbízást, amely amolyan 21. századi Voyager-lemezként, vagy Pioneer-táblaként kap helyet azon az űrszondán, amelyet a távoli csillagközi civilizációnak küldenek válaszként. A megbízás szerint készülő filmnek tartalmaznia kell mindazt, amit az emberiség egy idegen intelligencia felé bemutatkozásnak szánhat; egyfajta antré, elektronikus névjegykártya a földi létről.

Üzenet az idegeneknek és sajátmagunknak

Az űrprojekt magyar, ennek köszönhetően a képes üzenet is itt készülhet Magyarországon. Egy különleges számítógépes program és egy rejtélyes asztali lámpa segítségével kerül kiválasztásra az a negyvenkettő közismert és elismert, kiemelkedő tehetségű hazai zenész, művész, tudós, üzletember, kutató szakember és sportoló honfitársunk, akiknek megadatik, hogy az első ember alkotta mozgóképes űrpalackban néhány markáns állításban megfogalmazhassák; hogy mi emberek mitől vagyunk mások, mint a bennünket körülölelő világ.

Ez a valami az intelligencián túl az akaratunk, a tehetségünk, az alkotókészségünk, kreativitásunk; legyen az bármilyen irányú és mértékű. Jó hír: a tehetség magja minden emberben benne van; mindannyiunkban ott pislákol a lámpa, rajtunk múlik, hogy merre világítunk vele.

Inspiráló gondolatok hazai hírességektől

A felvett beszélgetés olyan inspiráló gondolatsorrá válik, amely végül lénygében nem is annyira a földönkívülieknek, hanem sajátmagunknak szól; mindekinek, aki az útját keresi, kapaszkodót és motivációt vár ahhoz, hogy teljesebbé tegye az életét, itt a Földön. A mindannyiunk számára magvas és megszívlelendő gondolatokat olyan híres hazai tudósok, művészek, sportolók és közszereplők osztják meg velünk, akik munkásságukkal vagy életútjukkal mindebben már példát mutattak.

Almár Iván, csillagász, űrkutató, a magyar asztronómia doyenje Fotó: Mudra László [origo]

A teljesség igénye nélkül, így például Almár Iván professzor, Kamarás Iván színművész, Illényi Katica zeneművész, Bessenyei Péter műrepülő-világbajnok, Török Gábor politológus, Tari Annamária pszichológus, Ábrahám Péter az MTA Csillagászati Kutatóintézetének főigazgatója, Katus Attila életmód-tanácsadó, Laár András, a Kft frontember, humorista, Péterfy Bori színművésznő, Szentpéteri József