Hangyaszinten is zajlik a trónok harca

Mycocepurus goeldii hangya királynője
Vágólapra másolva!
Egy laikus megfigyelő számára a szociális rovarok – hangyák, méhek – társadalma olyan harmonikus közösségnek tűnik, amelyben az egyének a nagyobb jó érdekében szorosan együttműködnek egymással. A valóság azonban az, hogy az önző érdekek itt is felülkerekedhetnek.
Vágólapra másolva!

A fészkekben zajló gyilkos küzdelem itt is az erőforrások birtoklásáért, különösen a szaporodás jogáért és a hímeket eredményező tojások rakásáért megy. A versengés intenzitását elsősorban a kolónia tagjai közötti „vérségi kötelék” határozza meg. Ez azért van, mert az egyedek közvetetten hátrányt szenvednek abban az esetben, ha közeli rokont gyilkolnak meg. A Helsinki Egyetem és az Oxfordi Egyetem közös kutatásában azt mutatták ki, hogy a szociális konfliktusok már a kolónia legfiatalabb tagjai, a fejlődő lárvák és peték között előfordulnak.

Mycocepurus goeldii hangya királynője Forrás: Scott Solomon

A finn Tvärminne Zoológiai Állomás viselkedéskutatásában a hangyalárva önzően viselkedett abból a szempontból, hogy megette a védtelen hangyatojásokat. A kannibalizmus mértéke ugyanakkor attól függött, mennyi rokon pete volt a fészekben. Ha a tojások többsége közeli hozzátartozót rejtett, a kannibalizmus alacsony intenzitással zajlott. Az egész felfogható a hangyabolyban élő családok közötti versengésnek, amely ugyan nem kedvez a kolónia egészének, de az egyes családokat versenyelőnyhöz juttathatja. Az a família győz, melynek lárvái előbb bújnak ki a petékből és fogyasztják el a vérkötelékhez nem tartozó családok petéit. Szintén fontos megfigyelésnek számított, hogy a hím lárvák hajlamosabbak voltak fajtársaik elfogyasztására, mint a nőstények.

Evolúciós statisztikai modellekkel kimutatták, hogy a kannibalizmus abban az esetben terjed el, ha az haszonnal jár (például növeli a túlélési esélyeket) a kannibál számára, és alacsony az esélye, hogy közeli rokonát is behabzsolja. A viselkedésből származó haszon eltérő a nőstényeknél és a hímeknél, ezért is lehet az, hogy utóbbiak körében gyakrabban lehetett tapasztalni a fajtárs bekebelezését.