Mínusz száz fokban töltött nyolc órát egy cseh utazó

Vágólapra másolva!
Mínusz száz Celsius-fokban, hálózsákokba bugyolálva töltött nyolc órát egy mélyhűtőkamrában Marek Šimíček cseh kalandor és utazó hétfő éjjel, hogy kipróbálja, hol vannak saját határai.
Vágólapra másolva!

A 39 éves Šimíček elhatározta, hogy próbára teszi testi és lelki állóképességét, melyet a Bajkál-tó vidékén tett túráin már jócskán megedzett. A speciális hűtőkamrába délután két órakor lépett be, és este tíz órakor, jó egészségi állapotban hagyta el azt. Pamutpólót, pulóvert és anorákot viselt, fején szőrkucsma volt. Két különleges hálózsákot vitt magával: a hétfői kihívás előtt növelte bennük a szigetelőrétegek számát, hogy testét megóvja a fagyástól.

A teszt előtt egy orvos alaposan kivizsgálta Šimíčeket. Testére érzékelőket erősítettek, hogy pulzusát, hőmérsékletét és légzését figyelemmel kísérhessék. A próbát megszakították volna, ha Šimíček testhőmérséklete három Celsius-fokkal csökken. A férfinél mobiltelefon és kézi adóvevő is volt. Hogy a kísérletnek az egyéni próbatételen kívül valamilyen tudományos haszna is legyen, az Ostravai Műszaki Egyetem kutatói kiértékelik a méréseket, hiszen ritkán figyelhető meg hosszú időn át az emberi szervezet működése ilyen hőmérsékleti körülmények között.

Lubomir Šmuk aneszteziológus, aki a szokatlan kihívás idején Šimíček egészségügyi értékeit monitorozta, elmondta, hogy a férfi jól felkészült az extrém hidegre. Számos alkalommal aludt már Szibéria különböző tájain mínusz 60-80 Celsius-fokos hidegben.

Csehül tudóknak íme, egy részletesebb írás, egy korábbi hangos fotóriportunkból pedig megtudhatjuk, mire is használ egy ehhez hasonló hűtőkamrát Miklósa Erika operaénekesnő.