Az evolúció miatt nem érti meg egymást a nő és a férfi

szexéhes
Vágólapra másolva!
Képzeljük el a következő szituációt: egy nő és egy férfi beszélget egymással. Mivel a férfi társasága kellemes, a nő baráti gesztusból megvillantja legszebb mosolyát. A férfi azonban ezt a szexuális érdeklődés jeleként fogja fel. Ennek fordítottja is könnyen elképzelhető. A férfi számára a nő szexuálisan vonzó, ezt pedig láthatóan igyekszik is a kiszemelt tudtára adni. A hölgy ugyanakkor a látszólag egyértelmű szignálokat a barátság jeleként értelmezi. Mi lehet ennek az oka?
Vágólapra másolva!

A fenti kérdésre a tudomány kereste a választ. A Norvég Tudományos és Műszaki Egyetem (NTNU) Pszichológiai Tanszékének tanulmányában a nők arról vallanak, hogy baráti szándékaikat a férfiak nagyon gyakran a szexuális érdeklődés jeleként értelmezik, míg a férfiak arról panaszkodnak, hogy vonzódásukat szimpla barátkozásként fogja fel a szebbik nem. „Evolúciós szempontból ez teljesen természetes” – mondta Mons Bendixen az egyetem kutatója.

„Pszichológiailag a nemek között - legyen szó mentális kapacitásról, vagy intelligenciáról - nincsenek jelentős eltérések” – írják a kutatók sajtóközleményükben. Teljesen más a helyzet, ha a szaporodásról, párkeresési kihívásokról van szó.

Egy nő sokkal többet kockáztat

A természet logikáját követve a férfinak minden lehetőséget meg kell ragadnia a szaporodáshoz. Jelentős mennyiségű időt és pénzt kell rááldoznia az udvarlásra, ami viszont gyakran nem jár eredménnyel. Az viszont még hátrányosabb a fajfenntartás szempontjából, ha a férfi egyáltalán nem is próbálkozik.

Az erősebbik nem egy tagjának reprodukciós fitnesze attól függ, hány nővel tud lefeküdni, és azokat teherbe ejteni. Egy nő ezzel szemben több férfival is szexuális kapcsolatba léphet rövid idő alatt, viszont ha megtermékenyül, potenciálisan akkor is csak egy gyermeke születik. Így a férfi számára kevés rizikóval járó, viszont nagy haszonnal (sok utóddal) kecsegtető szituációról beszélhetünk, a nő viszont rengeteg mindent kockáztat amellett, hogy a haszon (várhatóan egyetlen utód) számára jóval kisebb: terhességet, szülést, gyereknevelést.

Forrás: PhotoAlto/John Dowland

Éppen ezért az evolúció úgy „fejlesztette” a női agyat, hogy a mérce egyre feljebb kerüljön: a szebbik nem képviselőinek sokkal egyértelműbb jelzésekre van szüksége a férfiaknál ahhoz, hogy szexre adják a fejüket.

„Ez az egész folyamat tudat alatt zajlik, de empirikusan nagyon jól megfigyelhető” – magyarázta Bendixen.

A kutatás

A mostani kutatásba az NTNU 308 heteroszexuális, 18 és 30 év közötti személyt vont be. A résztvevők 59 százaléka nő volt. A hölgyek fele, a férfiak 40 százaléka párkapcsolatban élt.

Az eredmények azt mutatták, hogy mind a férfiak, mind a nők úgy vélik, hogy a másik nem gyakran félreértelmezi az általa küldött jeleket. A hölgyek beszámolói alapján a férfiak egy év alatt átlagosan 3,5-szer többször értelmezték a barátkozási szándékot nemi érdeklődésként. Hasonlókról számoltak be a férfiak, amikor udvarlási szándékukat a kiszemelt nő baráti közeledésként értelmezte, igaz, az effajta félreértések jóval kevesebb alkalommal következtek be.

Kulturális háttértől független eredmény

Egy mostanihoz hasonló tanulmányt már korábban az Egyesült Államokban is elvégeztek, az eredmények az európaival szinte teljesen megegyező képet mutattak. Bedixen rámutatott arra, hogy Norvégia a nemek közötti egyenlőséget a leginkább tiszteletben tartó országok közé tartozik, míg ezen a területen az USA jóval hátrányosabban érintett.

A két tanulmány közötti egyezőség arra enged következtetni, hogy a férfiak és nők szaporodással kapcsolatos viselkedése – kulturális és szociális háttértől függetlenül – mindenhol jelentősen eltér.

Nem menti fel a nemi erőszakot elkövetőket

Felmerülhet a kérdés, hogy az eredmények nem fogják-e erősíteni a nemi erőszakot elkövetők helyzetét, akik könnyen hivatkozhatnak a nő által küldött jelek félreértelmezésére. Bendixen szerint ennek éppen az ellenkezője igaz és a kutatás segíthet a nőket ért sérelmek visszaszorításában. „Ha valamilyen módon meg tudjuk értetni a férfiakkal, hogy a viccükön nevető, vagy a vállukat barátságosan megsimogató hölgy nem feltétlenül akar nemi kapcsolatot létesíteni, akkor már előrébb vagyunk” – mondta az egyetem kutatója.