Megfejtették a félig növényként élő vízi csiga titkát

Elysia chlorotica
Elysia chlorotica
Vágólapra másolva!
A zöld színtestek bekebelezésével akár kilenc hónapra is képes „növénnyé válni” egy vízben élő csiga. Azt azonban idáig nem tudták, hogyan képes pontosan erre.
Vágólapra másolva!

Az igencsak kellemes hangzású nevű csigáról, a keleti smaragd elíziáról már az 1970-es évektől tudják, hogy képes zöld színtesteket (kloroplasztiszt) zsákmányolni az elfogyasztott algáktól. A lopott sejtalkotókat az állat az emésztő funkciókat ellátó sejtekbe integrálja. Ennek a mechanizmusnak köszönhetően akár kilenc hónapon keresztül képes a fotoszintetizálásra.

Javít és továbbműködtet

A színtestek szokatlanul hosszú élettartama azonban idáig megmagyarázhatatlan volt, ugyanis normál körülmények között ennyi ideig nem maradna működőképes. A választ fejlett képalkotó eszközökkel találták meg a Dél-Floridai Egyetem és a Marylandi Egyetem kutatói. A fotoszintézis fenntartására egy, az algából a csiga kromoszómájába kerülő gén miatt képes a vízi puhatestű. Ez a gén egy olyan kulcsenzimet termel, ami megjavítja a károsodott kloroplasztiszokat és tovább működteti őket.

Egy keleti smaragd elízia, tudományos nevén Elysia chlorotica Forrás: Patrick Krug

A kérdéses gént nem csupán megszerezni, de örökíteni is képes az állat. Ennek ellenére a következő csigageneráció tagjainak is be kell gyűjtenie a zöld színtesteket, de a sejtalkotókat fenntartó génekkel genetikai állományuk már rendelkezni fog.

– fejtette ki a kiadott sajtóközleményben Sidney Pearce, a kutatás társszerzője. „Ez azért jó számukra, mert a napfényből energiát képesek előállítani, így ha hosszú ideig nem találnak táplálékot, nem fognak éhenhalni.”

A felfedezés azért rendkívüli, mert ez eddig az egyetlen olyan ismert állatfaj, mely képes egy többsejtes organizmusból gént átvenni. „A mechanizmus lehetővé teszi a gyors evolúciós fejlődést, ami akár egyetlen generáció alatt bekövetkezhet” – hangsúlyozta Pearce.

A mostani eredményeket a kutatók szerint a későbbiekben a genetikai betegségek sikeres kezelésére is fel lehetne használni.