A pompás királylepkék megmentésére 3,2 millió dollárt ad az amerikai kormány

pompás királylepke
Pompás királylepke (Danaus plexippus)
Vágólapra másolva!
Az amerikai kormány 3,2 millió dollárt fordít a pompás királylepkék megmentésére, mivel az Egyesült Államok és Mexikó között vándorló élénk színű lepkék populációja az elmúlt években mintegy 90 százalékkal csökkent.
Vágólapra másolva!

Az összegből kétmillió dollárt a pompás királylepkék (Danaus plexippus) Egyesült Államokban lévő élőhelyeinek helyreállítására fordítanak, mintegy 81 ezer hektárnyi területen. A maradék összegből életre hívnak egy alapítványt, amely a földtulajdonosoknak és gazdálkodóknak nyújt támogatást a lepkék élőhelyeinek megőrzése érdekében.

Az Amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat nem sokkal az után jelentette be a kormányzati döntést, hogy fontolóra vették, veszélyeztetett fajnak nyilvánítsák-e a fekete, narancssárga és fehér színű lepkéket, amelyek így a veszélyeztetett fajokra vonatkozó törvény (Endangered Species Act) oltalma alá esnének, és ezáltal még több védelmet biztosíthatnának számukra.

Pompás királylepke (Danaus plexippus) Forrás: Wikimedia Commons

"Meg tudjuk menteni a pompás királylepkéket Észak-Amerikában, de csak akkor, ha gyorsan és közösen cselekszünk" - hangoztatta Dan Ashe, a szolgálat egyik igazgatója.

A pompás királylepkék kizárólag a selyemkóró növényre rakják le petéiket. Szaporodásukat és táplálkozásukat nagy mértékben veszélyezteti, hogy a mezőket termőfölddé alakítják át, ahol egyre szélesebb körben használnak gyomirtókat.

A Természetvédelmi Világalap ugyan januárban arról számolt be, hogy idén 56,5 millióra nőtt a Mexikóban telelő pompás királylepkék száma, ami jelentős emelkedés az előző év negatív rekordjához - 34 millió példányhoz - képest, ám még így sem elegendő mértékű ahhoz, hogy csökkentse a rovarok kipusztulásának kockázatát - figyelmeztettek a környezetvédők.

Őszi vándorlásuk alapján a pompás királylepkék két populációját különböztetik meg az Egyesült Államokban. A kontinentális választóvonaltól keletre élő lepkék 4800 kilométert repülnek Mexikóig, míg a vonaltól nyugatra - köztük Idaho államban - élő társaik viszonylag rövidebb távot megtéve Kalifornia felé veszik az irányt.