A patkányéval lehet egyenlő a csimpánz memóriája

csimpánz, Gombe Stream National Park, erőszak, csimpánz, csimpánz háború
Vágólapra másolva!
Megvan az oka annak, ha a kutya nem fogad szót a gazdájának: négylábú kedvenceink két perc leforgása alatt elfelejtkeznek konkrét eseményekről. Még meglepőbb, hogy legközelebbi rokonaink, a csimpánzok még ennél is feledékenyebbek, és húsz másodperc alatt képesek elfelejtkezni a velük történt dolgokról. Ha azonban az állatok túléléséről van szó, már nem ilyen rövid eszűek.
Vágólapra másolva!

A csimpánzoknál tapasztaltak már önmagukban megdöbbentették a kutatókat, más majomalkatúak - páviánok, disznófarkú makákók, és selyemmajmok - azonban még ennél is rosszabbul teljesítenek, memóriájuk csak minimálisan jobb a méhekénél. Egy új tanulmány, melynek keretében huszonöt állatfajt (többek között galambokat, delfineket) vizsgáltak, azt állapította meg, hogy az állatok munkamemóriája átlagosan 27 másodpercig képes információt tárolni. A munkamemória olyan rövidtávú emlékezet, amely az információt rövid ideig (néhány másodperc vagy perc) megtartja, illetve az információt manipulálja.

„A különböző állatok munkamemóriája nagyjából azonos módon működik” – kommentálta a kutatás megállapításait Johan Lind, a Stockholmi Egyetem etológusa. „Különösen meglepett minket, hogy a majmok ilyen rosszul teljesítettek, emlékezőképességük nem volt jobb egy patkányénál.” Lind szerint az eredmények arra utalnak, hogy az emberi memóriateljesítmény a közös őstől való elválás után kezdett el rohamléptékben fejlődni.

Forrás: AFP/Alain Jocard

Az epizodikus memória egyedi jellemzője az embernek?

Az emlékezőképességet az alábbi módon tesztelték: először egy piros pöttyöt mutattak az állatoknak egy képernyőn. Rövidebb-hosszabb szünet után az alakzat ismét megjelent egy fekete négyzet társaságában. Az alanyok akkor kaptak jutalmat, ha a piros pöttyöt választották, tehát emlékeztek a kezdő formára.

A kutatás alapján az állatoknak kétféle emlékezetük van. A klasszikus rövidtávú memória bármit képes eltárolni, de viszonylag rövid ideig. Nem rendelkeznek viszont az emberre jellemző, egyedi események felidézését lehetővé tevő epizodikus emlékezettel. Helyette úgynevezett specializált memóriájuk van. Ennek működése fajonként eltér és csak meghatározott, biológiailag releváns információkat – például, hogy hol van az élelem - tud raktározni, azokat viszont akár hosszú ideig.

A specializált memóriára jó példa, hogy a bozótszajkónak nem jelent gondot megjegyezni élelme rejtekhelyét. Az emlékezőképességgel kapcsolatos pöttyös tesztben viszont csúnyán elvérzett, amiből Lind szerint az epizodikus memória hiányára lehet következtetni - az emberek ugyanis negyvennyolc óra után is emlékeztek, hogy a piros pötty az eredeti alakzat.

Forrás: AFP/Roberto Schmidt

Torzító tényezők is lehetnek

„Az epizodikus memóriával kapcsolatos kutatás azért is fontos, mert továbbra sem tiszta, hogy vannak-e olyan állatfajok, melyek az emberhez hasonló módon képesek felidézni a múlttal kapcsolatos személyes emlékeket.” – mondta a National Geographic magazinnak Gema Martin-Ordas, a Newcastle Egyetem Idegtudományi Intézetének kutatója ”Például emlékszem rá, hogy tegnap a parkban futottam és azzal is tökéletesen tisztában vagyok, hogy ez az én személyes múltbéli tapasztalatom része” – mondta a szakértő. Martin-Ordas hozzátette: egyelőre túl korai azt kijelenteni, hogy a mentális időutazás képességével csakis mi rendelkezünk.

A mostani kutatást némiképp árnyalja, hogy a kutatónő korábbi tanulmánya azt állapította meg, hogy a hominidák képesek az epizodikus emlékezéshez hasonló képességre. A jelenlegi eredményeknek ellentmondó megfigyelés egyes kutatók szerint arra vezethető vissza, hogy az új kísérletet laboratóriumi körülmények között végezték el. Az ilyen módon tartott patkányoknak például már voltak tapasztalatai hasonló tesztekkel, így akár erre is visszavezethető a csimpánzok rosszabb teljesítménye.

Ha azonban a munkamemóriával kapcsolatos megállapítások igazak, akkor sem kell túlságosan csodálkozni. „Mivel az evolúció nem egyirányú fejlődést jelent, így nem lehet kijelenteni, hogy a majmok szorosan követnek minket minden képességünkben” – összegezték a tanulmány megállapítását a szakemberek.