Először találtak gyapjas orrszarvúbébit

gyapjas rinocérosz
gyapjas rinocérosz (Coelodonta antiquitatis)
Vágólapra másolva!
Több mint tízezer éves gyapjas rinocéroszkölyök megfagyott maradványaira bukkantak Szibéria északi részén, Jakutföldön. A világon először került elő ilyen orrszarvúbébi-lelet.
Vágólapra másolva!

Az orosz paleontológusok által Szásának keresztelt 18 hónapos rinocérosz maradványait a szibériai örökfagy őrizte meg az utókornak, a rinocéroszcsemete gyapjának többsége, feje, egy füle, egy szeme teljesen érintetlenül fennmaradt. Fején két kicsiny szarvkezdemény is van. A fiatal állatról készült fotókat a The Independent brit napilap honlapján lehet megtekinteni.

Az ősállat maradványára múlt év szeptemberében egy patakban talált rá egy orosz vadász, Alekszander Banderov, aki először azt hitte, hogy egy rénszarvassal van dolga. Amikor azonban meglátta a tülökkezdeményeket, rájött, hogy egy általa még soha nem látott állatot talált.

"Egy valóban páratlan leletről van szó. Egyetlen kezünkön megszámolhatjuk, hány felnőtt gyapjas rinocérosz maradványra bukkantak szerte a világban. Orrszarvúcsemetét még sosem találtak - hangsúlyozta Albert Protopopov, Szaha Köztársaság (Jakutföld) tudományos akadémiája mamutkutató részlegének a vezetője.

A szakemberek azt remélik, hogy a maradványokból tudnak DNS-mintákat venni, amelyeket fel tudnak használni tudományos kutatásokhoz.

Őket is mi pusztítottuk ki

A gyapjas rinocérosz (Coelodonta antiquitatis) az orrszarvúfélék családjába tartozott, ma élő legközelebbi rokona az ugyancsak a kihalás szélén álló szumátrai orrszarvú. Nyugat-Európától egészen Kelet-Ázsiáig elterjedt volt.

Ennek ellenére a gyapjas rinocérosz maradványok sokkal ritkábbak, mint a jégkori gyapjas mamuté. Legutóbb 2011-ben találtak ilyet. A legősibb gyapjas rinocéroszmaradványra 2011-ben bukkantak a Himalájában, a feltételezések szerint az állat mintegy 3,6 millió évvel ezelőtt pusztult el. Általános feltételezés szerint a gyapjas orrszarvúk Kr.e. 8000 körül, vadászat miatt haltak ki.

gyapjas rinocérosz (Coelodonta antiquitatis) Forrás: Wikimedia Commons