Újabb ősállatnyomokra bukkantak Ipolytarnócon

Ipolytarnóc, 2015. március 2.
Újonnan felfedezett, megkövesedett medvekutya lábnyom a Tasnádi Kubacska csarnokban az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen 2015. március 2-án. A miocén parkban újabb ősállatok nyomai kerültek elő: míg korább
Újonnan felfedezett, megkövesedett medvekutya lábnyom a Tasnádi Kubacska csarnokban az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen 2015. március 2-án.
Vágólapra másolva!
Újabb ősállatok nyomai kerültek elő Ipolytarnócon, a miocén parkban: míg korábban 11 gerinces állatfajt, köztük emlősöket és madarakat azonosítottak nyomaikról, az újabb leletek arról tanúskodnak, hogy a mai hüllőkre és kétéltűekre emlékeztető lények is éltek 17-18 millió évvel ezelőtt az Ősvilági Pompejinek is nevezett területen.
Vágólapra másolva!

Mint Kordos László paleontológus, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság megbízott szakértője az MTI-nek hétfőn elmondta, az újabb megkövült lábnyomok 2014 nyarán kerültek elő a látogatóknak kiépített, korábban feltérképezetlen területről, a geológiai tanösvénynél átvizsgált 68 négyzetméternyi felületen, egymásra taposott rétegekben.

A krokodilokra, teknősökre, gyíkokra, kétéltűekre emlékeztető lények ugyanabban az időszakban éltek, mint azok az orrszarvúk, párosujjú patások, ragadozók és madarak, amelyek nyomait már korábban felfedezték.

Kordos László a földtudományok, a paleontológia és biológia professzora, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság megbízott szakértője, a kutatások vezetője a megkövesedett lábnyomokat bemutató Tasnádi Kubacska csarnokban Forrás: MTI/Komka Péter

A kutatások jelenleg is folynak, az eredmények első nyilvános szakmai bemutatására a Magyarhoni Földtani Társulat közgyűlésén kerül sor március 18-án - fűzte hozzá Kordos László, kiemelve, hogy az új leletek új fejlesztési, bemutatási távlatokat nyitnak az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen.

Az újabb leletek szakmailag nagyon fontos eredménynek számítanak - hangsúlyozta a professzor, hozzátéve: "eddig is tudtuk, hogy a világban ez a leggazdagabb lábnyomos lelőhely, beleértve a dinoszauruszos lábnyomos helyeket is, mert már ezelőtt is legalább 3 ezer lábnyomot térképeztünk fel Ipolytarnócon néhány száz négyzetméternyi területen".

Újonnan felfedezett, megkövesedett medvekutya lábnyom a Tasnádi Kubacska csarnokban az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen Forrás: MTI/Komka Péter

Azt, hogy mi található még a kőzetrétegekben, speciális technikával, komputertomográfos módszerrel, vagyis a vizsgált rétegeket képzeletbeli lapokra bontva lehet majd kideríteni. Kordos László szerint még a nagyon nehezen látható és dokumentálható nyomokat is "elő lehet hívni" felszíni lézerszkenneléssel.

Nem a mostaniak voltak az elsők

Ipolytarnócon 1900-ban fedezték fel őslények lábnyomait, legutóbb Tasnádi Kubacska András végzett itt ásatást az 1930-as, majd az 1960-as években, eredményeit az Expedíció az időben című könyvben foglalta össze. Kordos László 1985-ben írt monográfiát a "régi" lábnyomokról, mint fogalmazott, "ezeket az újakat senki nem vette észre 115 éven keresztül".

Megkövesedett ragadozó lábnyomok az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen Forrás: MTI/Komka Péter

A terület élővilágát a miocén idején vulkánkitörés pusztította el, egyben ez tette lehetővé, hogy az ősi maradványok évmilliókat vészelhessenek át. Itt találták meg a világ egyik legnagyobb megkövesedett fenyőféléjét, a gerincesek között orrszarvúak, medvekutya, őz- és szarvasfélék, illetve madarak iszapba kövült nyomait.