Több pandát találtak Kína erdeiben, mint tíz évvel ezelőtt

panda
Panda
Vágólapra másolva!
Kína három tartományának erdőiben 268-cal több pandát találtak, mint tíz évvel ezelőtt. A vadon élő pandák száma tehát 1864 – derült ki a napokban közreadott átfogó jelentésből.
Vágólapra másolva!

Az állami erdészeti hivatal illetékesei elmondták, hogy 2011 és 2014 között pandaszámlálók ezrei fésülték át Szecsuan, Senhszi és Kanszu tartomány hat hegységének erdeit, mintegy 4,36 millió hektárnyi területet. A pandák kétharmada az ország 67 természetvédelmi területén, csaknem 2,6 millió hektáron él, a területük nagyjából 12 százalékkal bővült. Kétharmaduk, 1347 panda Szecsuan délnyugati erdeiben él.

Eddig négy, pandákkal kapcsolatos átfogó vizsgálat készült Kínában 1976 óta. Az előző felmérést 1998 és 2002 között végezték, akkor 1596 állatot vettek nyilvántartásba. A szakemberek ugyanakkor megjegyezték, hogy a legfrissebb felmérés fogta át az eddigi legnagyobb területet, az előzőhöz képest 72 százalékkal nagyobbat, ezért a friss eredmények csak részben hasonlíthatók össze a korábbiakkal.

2013 végén 375 óráspanda élt fogságban, 116 hím és 209 nőstény – áll a friss statisztikákban. Ez jelentős növekedés a tíz évvel korábbi helyzethez képest, amikor még csak 164-en voltak. Tavaly júniusban 17 külföldi állatkertben volt panda, kutatási, megfigyelési célból pedig a világ 12 országában 42 példány élt.

Panda Forrás: Wikimedia Commons

Azért nem örülhetünk felhőtlenül

A szakértők arra a megállapításra jutottak, hogy az erdőkben 24 kisebb csoportban 223 panda helyzete különösen veszélyeztetett, elsősorban földrajzi elszigeteltségük miatt. Élőhelyeiket építkezések – vízerőművek, utak, magasfeszültségű távvezetékek, bányák, turisztikai látványosságok és lakóházak – miatt feldarabolták. Mindeközben a tenyésztőközpontok nem tudtak átütő sikereket felmutatni a genetikai kutatásokban, az állatok túlélőképességének javításában.

Sok helyütt anyagi okokkal vagy éppen a megfelelően képzett személyzet hiányával magyarázzák a "vissza a természetbe" program korlátozott sikerét. A szakemberek mindazonáltal továbbra is arra törekszenek, hogy a pandákat – megfelelően felkészítve – idővel visszaengedjék természetes környezetükbe.