Megtaláltak egy híres, japán csatahajó roncsait

Muszasi szelepkereke
Muszasi szelepkereke
Vágólapra másolva!
Megtalálta egy híres japán csatahajó, a II. világháború legnagyobb tengeri ütközetében elsüllyedt Muszasi roncsát a Sibuyan-tenger mélyén Paul Allen amerikai milliárdos.
Vágólapra másolva!

A Microsoft szoftverkonszern társalapítója nyolc éve kutatott az amerikai haditengerészet által a fülöp-szigeteki vizeken elsüllyesztett hajó, minden idők egyik legnagyobb és legmodernebb csatahajója után a kutatóhajóként is szolgáló szuperjachtja, a M/Y Octopus fedélzetéről.

A roncsra a hét végén bukkantak rá az Octo ROV nevű távirányítású szonda segítségével, 1000 méter mélyen a tengerfenéken - jelentette be szerdán közleményben a milliárdos kommunikációs ügynöksége, az Edelman. Paul Allen fotót is feltett Twitter-oldalára a hajóroncs egyik szelepkerekéről.

A milliárdos mérnöki csodának nevezte a csatahajót, amely 1942-es építése idején a legnagyobb és legkorszerűbb volt a világon. Mint hozzátette, szíve mélyén maga is mérnök, ezért ámulatba ejti a hajó szerkezete.

A 263 méter hosszú, teljes terhelésnél 73 ezer tonnás páncélozott csatahajó 1944. október 29-én, a leytei csata tetőpontján süllyedt el az amerikai bombázások nyomán, 2399 emberrel a fedélzetén. A legénység 1023 tagja veszett a hullámsírba.

A Muszasi csatahajó modellje Forrás: Wikimedia Commons

A leytei csata, amelyben az amerikai haditengerészet ausztrál hadihajókkal együtt legyőzte a japánokat, a második világháború legnagyobb tengeri ütközetének számít. A csatában megsérült a Muszasi testvérhajója, a Jamato is, amelyet fél évvel később, útban Okinava felé süllyesztett el az amerikai haditengerészet.