Félmillió évvel korábban élhettek az első emberek

állkapocscsont
A kérdéses állkapocscsont
Vágólapra másolva!
Az eddig véltnél mintegy 400-500 ezer évvel korábban, 2,8 millió évvel ezelőtt is élhettek már emberek egy Etiópiában nemrég talált lelet szerint.
Vágólapra másolva!

A 2,8 millió éves, öt ép fogat tartalmazó állkapocscsontot 2013-ban találták az Etiópia északkeleti részén húzódó Afar-medencében, 64 kilométerre attól a helytől, ahol 1974-ben az Australopithecus afarensis fajhoz tartozó Lucy csontjait is kiásták.

"Bár valószínűleg új fajjal van dolgunk, még további anyagot várunk, mielőtt véglegesen elnevezzük" – mondta Brian Villmoare, a Nevadai Egyetem antropológusa, a Science című tudományos folyóirat honlapján publikált kutatás egyik vezetője.

A kérdéses állkapocscsont Forrás: Brian Villmoare

A most élő emberfaj, a Homo sapiens körülbelül 200 ezer évvel ezelőtt jelent meg, de a Homo (ember) nembe tartozó több faj is megelőzte. Eddig a nemhez tartozó legkorábbi ismert lelet - azaz az első ismert ember – 2,3-2,4 millió éves volt, és a Homo habilis (ügyes ember) fajához tartozott. Ha a most talált leletről bebizonyosodik, hogy szintén egy emberé, az azt jelenti, hogy az első emberek már 2,8 millió évvel ezelőtt megjelentek, ráadásul feltehetően egy eddig ismeretlen fajhoz tartoztak.

Ez lehet a legrégebbi emberi fosszília a Földön Forrás: William Kimbel

Az állkapocscsont anatómiája szoros kapcsolatot mutat a későbbi korokból származó emberi csontokkal. A fogak alakja és az állkapocs arányai például a korai emberekére emlékeztetnek, szemben a korábbi, majomszerűbb Australopithecusszal. Az áll lejtésében ugyanakkor még van valami Lucyéból.