Régészek lesznek a dán vakondok

vakondok
Vakondok (Talpa europea)
Vágólapra másolva!
Meglehetősen rendhagyó módját választották a régészeti leletek feltárásának dán archeológusok – vakondokkal ásatják ki a föld alatt megbúvó értékes tárgyakat.
Vágólapra másolva!

A dán Viborg Múzeum szakemberei a várostól délre fekvő ásatási helyszínen vetik be a bányászéletmódra született emlősöket. A területen a szakemberek szerint egy középkori erőd maradványai rejtőzhetnek a föld alatt. A kutatók átvizsgálják az állatok által hátrahagyott földhalmokat, hátha ráakadnak valamilyen régészeti szempontból fontosnak tartott tárgyra.

Vakond (Talpa europea) Forrás: Michael David Hill \ Wikimedia Commons

Először viccnek gondolták

A hatóságok kezdetben viccnek gondolták, amikor a múzeum szakemberei engedélyt kértek a vakondok alkalmazásához – írta a Copenhagen Post című dán lap internetes kiadása. Amikor azonban látták, hogy a régészek nem tréfálnak, és valóban egy furcsa, ám egyedi ötlettel álltak elő, amivel még a hagyományos módszerek során keletkező károkat is el lehet kerülni, áldásukat adták a projektre.

„Olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik” – nyilatkozta az újságnak Jesper Hjermind, a Viborg Múzeum archeológusa. A szakértő szerint, ha a vakondok által kiásott földben egyre növekszik a leletek száma, az azt jelenti, hogy már közel járhatnak a föld alá temetett építményhez. A felszínre került tárgyakból a kutatók adatbázist készítenek, ezzel próbálják leszűkíteni a keresett épület pontos helyzetét.

Hjermind a módszert viccesen „vakondológiának” keresztelte el. A szakember elmondta: a legnagyobb jutalom, hogy úgy jutunk fontos információkhoz, hogy közben nem pusztítunk el semmit az ásatás helyszínén.