Készen áll az újraindításra a nagy hadronütköztető

CERN, 60-ik születésnap, szerelés, hadronütköztető
Felújítás és átszerelés a CERN-nél, mert 2015 tavaszán újraindul a Nagy Hadronütköztető
Vágólapra másolva!
Két éven át állt az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet nagy hadronütköztetője. A részecskegyorsító teljesítményét jelentősen megnövelték. Ettől azt várják, hogy az alkalmazása új távlatokat nyit a fizikában.
Vágólapra másolva!

Készen áll az újraindításra az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztetője (LHC). Az LHC mostanra teljesen megújult – mondta a Genfben működő intézet sajtótájékoztatóján Frederick Bordry, a CERN részecskegyorsítókért felelős vezetője.

A részecskegyorsítóban immár nyalábonként 7,5 teraelektronvolt (Tev), összességében tehát 13 Tev energián ütköztetik majd a protonokat a korábbi 8 Tev helyett. A nagy hadronütköztetőt fokozatosan készítik fel a teljes üzemelésre. Az új kísérleti szakasz várhatóan május végén kezdődik.

Az ütköztetés a lényeg

A Large Hadron Collider, a nagy hadronütköztető a svájci–francia határon, száz méterrel a felszín alatt helyezkedik el. Az ütköztető alagút két különálló gyorsítócsövet tartalmaz, mindkettőben a hadron egy típusa, egy-egy protonnyaláb kering csaknem fénysebességgel egymással ellentétes irányban, hogy az alagút négy pontján óriási energiával összeütközzön. Minden ütközéskor részecskék sokasága keletkezik, ezeket az eseményeket a négy ponton felállított részecskedetektorok észlelik, elemzik és adataikat rögzítik.

A nagy hadronütköztető vázlatos rajza Forrás: MTI