Ennyit nyomhat az isteni részecske

Higgs-bozon
A nagy hadronütköztető gyűrű (LHC) fizikusai szimulálták, hogy milyen képet kell kapnunk a gyorsítóban, ha a fizikai elképzelésünk helyes a Higgs-bozonról. Ez egy lehetséges kép a CMS-kísérletben egy olyan eseményről, amelyben Higgs-bozon keletkezett
Vágólapra másolva!
Az eddigi legpontosabban sikerült meghatároznia az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet nagy hadronütköztetője két kísérletének a Higgs-bozon tömegét - jelentették be kedden egy olaszországi konferencián.
Vágólapra másolva!

Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) szerint a nagy hadronütköztető (LHC) ATLAS és CMS kísérlete együttesen 125,09 (+/-0,24) Gigaelektronvoltban (GeV) határozta meg az isteni részecskeként is emlegetett bozon tömegét.

A gigaelektronvolt, azaz milliárd elektronvolt a tömeg és energia megadására egyaránt használt egység, melyet kizárólag az atom- és mag- és részecskefizikában, illetve a csillagászatban alkalmaznak. Egy proton tömegének megfelelő energia 0,938 GeV.

A részecskefizika alapvető építőköve

A Higgs-bozon alapvető építőköve a részecskefizika standard modelljének, amely az elektromágneses, a gyenge és az erős kölcsönhatást, valamint az alapvető elemi részecskéket leíró kvantumtérelmélet. A bozon létezését évtizedekkel ezelőtt megjósoló Brout-Englert-Higgs-mechanizmus szerint ez a részecske felelős a többi részecske tömegéért.

Az "isteni részecske" tömegéről közzétett adatokkal kapcsolatban a CERN közölte, hogy ez volt az eddigi legpontosabb mérés, amelyet a nagy hadronütköztetőben eddig elvégeztek.

"Örömmel tölt el, hogy az ATLAS és a CMS briliáns fizikusai most először egyesítették erejüket, hogy szert tegyenek erre a rendkívül fontos adatra" - mondta a Rolf Heuer, a CERN főigazgatója, utalva arra, hogy az LHC kísérletei nem osztják meg egymással eredményeiket, mert nem akarják befolyásolni egymást.

A nagy hadronütköztető gyűrű (LHC) fizikusai szimulálták, hogy milyen képet kell kapnunk a gyorsítóban, ha a fizikai elképzelésünk helyes a Higgs-bozonról. Ez egy lehetséges kép a CMS-kísérletben egy olyan eseményről, amelyben Higgs-bozon keletkezett (forrás: Wikipedia) Forrás: http://cds.cern.ch/ Lucas Taylor

Nobel-díjat ért

A CERN 2012-ben közölte, hogy elegendő bizonyíték áll rendelkezésére ahhoz, hogy kijelenthesse, megtalálták a Higgs-bozont. A bizonyítás után - 2013-ban - Peter Higgs és Robert Englert megkapta a fizikai Nobel-díjat, Robert Brout azonban már nem részesülhetett az elismerésben, mert időközben elhúnyt.

A Higgs-bozon tömegének megismerése révén remélhetőleg lehetővé válik a részecske további tulajdonságának megjósolása, majd kísérleti úton való feltérképezése is. A 27 kilométeres nagy hadronütköztetőt kétévi leállás után hamarosan újra indítják, nyalábonként 6,5, összességében tehát 13 Teraelektronvolt (TeV) energián.