Új fajokat találtak az akvaristák vámpírrákjai között

Vámpírrák (Geosesarma hagen)
Vámpírrák (Geosesarma hagen)
Vágólapra másolva!
A Délkelet-Ázsiában és Indonéziában honos színpompás vámpír tarisznyarákok az utóbbi években váltak az akvaristák közkedvelt állataivá. Most két fajukról is kiderült, hogy eddig nem írták le őket tudományosan.
Vágólapra másolva!

A teljesen szárazföldi életmódú, pár centiméter nagyságú vámpír tarisznyarákok (Geosesarma fajok) egyre népszerűbbek az akvaristák között. A neten számos hirdetést lehet olvasni, ahol ilyen állatokat kínálnak eladásra.

Most kiderült, hogy a kereskedelemben már rég forgalomba került példányok között két, a tudomány számára eddig ismeretlen faj is előfordul, írja a Raffles Bulletin of Zoology folyóirat.

Vámpírrák (Geosesarma dennerle) Forrás: Chris Lukhaup from P. K. L. Ng et al., 2015

Miért vámpírrák?

A vámpírrák elnevezés enyhe túlzás ezekre az apró rákocskákra. Bár húsevők – rovarokkal, férgekkel táplálkoznak –, vért nem szívnak. Nevüket állítólag sárgán ragyogó szemüknek köszönhetik.

A singapore-i Peter Ng és munkatársai most alaposabban szemügyre vették az állatkákat. Kiderült, hogy az akvaristák által tartott rákok közt két új, jávai faj is van.

Az egyik a Geosesarma dennerle nevet kapta. A négyzetes páncélú, élénk lila és bíbor színekben pompázó tarisznyarák legnagyobb hímje 14,4, legnagyobb nősténye 13,5 milliméteres.

A másik faj neve Geosesarma hagen lett. Ennek az előbbihez hasonló nagyságú rákocskának barna a páncélja, de az ollója élénk narancsvörös.

Vámpírrák (Geosesarma hagen) Forrás: Chris Lukhaup from P. K. L. Ng et al., 2015

Kihalás fenyegeti őket?

Mivel mindkét fajt fokozottan gyűjtik az akvaristák érdeklődése miatt, a helyi lakosok a rákok megritkulásáról számoltak be az utóbbi időkben. Ahhoz, hogy ne pusztuljanak ki a természetben, fogságban való tenyésztési programokat kellene beindítani. Így az akvaristák igényeit a tenyésztett állatokkal lehetne kielégíteni.