Két lábra állva gyilkolhatott a karolinai mészáros

krokodilős
A Carnufex carolinensis 231 millió éve élt a mai Észak-Karolina területén
Vágólapra másolva!
Nagyjából két és fél méter magas, két lábon mozgó krokodilős maradványaira bukkantak amerikai kutatók.
Vágólapra másolva!

„A Carnufex carolinensis (magyarra fordítva karolinai mészáros) névre keresztelt krokodilős anatómiai felépítése alapján valószínűleg a hátsó lábaira támaszkodva közlekedett és páncélos hüllőkre, valamint az emlősök őseire vadászhatott” – írták a paleontológusok sajtóközleményükben. Az egyedi küllemű vérfagyasztó állat - amely a ma élő krokodilokat is magába foglaló Crocodylomorpha öregrendbe tartozott – a kutatók szerint jó példája a késő triász időszak csúcsragadozóinak fajgazdagságának.

Kirakósjáték

A maradványokat az észak-karolinai Chatham County területén, a 231 millió éves Pekin formáció rétegsorában találták meg az Észak Karolinai Állami Egyetem és az Észak Karolinai Természettudományi Múzeum munkatársai. Akkoriban (azaz nagyjából 320-150 millió éve) a térség még a Pangea nevű szuperkontinens része volt és valahol az egyenlítő környékén helyezkedett el.

Sajnos nem került elő teljes csontváz, csupán a koponya egyes darabjait, a gerincet és az egyik mellső végtagcsontot sikerült megtalálni. Ez kevés volt a teljes ősállat rekonstruálásához, ezért a legújabb képalkotó technikákat és a közeli rokonfajok épen maradt koponyáit is bevetették, hogy képet kaphassanak az egykor élt fenevad kinézetéről, amelyet az alábbi illusztráció rendkívül jól szemléltet.

A Carnufex carolinensis 231 millió éve élt a mai Észak-Karolina területén Forrás: Copyright Jorge Gonzales. Open access

Mint az egyik legkorábbi primitív Crocodylomorpha, a „mészáros” több külső tulajdonságában osztozott az adott időszak ismertebb élőlényeivel. „Az arccsont szerkezete, valamint a fogak alakja a teropoda dinoszauruszok jellegzetességeit mutatta, de a koponya egy dínókhoz hasonlító hüllőcsoport, a Rauisuchidae család jegyeit is magán viselte.” – írta Lindsay Zanno paleontológus a Livescience tudományos portálon.

Helyüket a dínók vették át

A Carnufex rémuralmának a triász végi nagy kihalás vetett véget. Az esemény főként a nagyobb Crocodylomorphákat és Rauisuchiákat érintette. A megüresedett ökológiai fülkét a csúcsragadozó dinoszauruszok töltötték be az elkövetkező több mint százmillió évben, a krokodilok ősei pedig másodhegedűs szerepbe szorultak vissza. Az eredményeket a Scientific Reports folyóiratban publikálták.