A Star Wars szereplőjéről neveztek el egy halat

Star Wars
A Greedo harcsa (jobbra) tudományos fajnevéhez a Csillagok háborújának egyik figurája adta az ihletet
Vágólapra másolva!
Újonnan felfedezett tepsifejű harcsát neveztek el a Csillagok háborúja egyik nagy szemű, zöldszínű szereplőjéről
Vágólapra másolva!

A Greedo-harcsa

A Csillagok háborújában Han Solo megöli a nagy szemű, zöld bőrű szörnyet, Greedót - reméljük, a frissen róla elnevezett tepsifejű harcsafajra nem hasonló sors vár. A halfajt még 1998-ban fedezték fel a Gurupi-follyóban, Brazílában, de csak most kapta meg a kettős nevezéktan szabályai szerinti Peckoltia greedoi tudományos nevét, egy 2005-ben kifogott példány preparátumának vizsgáltát követően.

A Greedo-harcsa (jobbra) tudományos fajnevéhez a Csillagok háborújának egyik figurája adta az ihletet Forrás: Live Science

Az állat nagy, ufonautákra emlékeztető szemei és furcsa, arcoldali sörtéi adják a sci-fi filmekre emlékeztető külsőt.

Vérbeli Star Wars rajongók

"Az egyik kollégám, Chris Hamilton ránézett a harcsára, és azt mondta: úgy néz ki, mint az egyik szereplő a Star Warsból!" - nyilatkozta Jonathan Armbruster, az Auburn Egyetem Természettudományi Múzeumának kurátora és az egyetem biológiaprofesszora. -"Egy kis ötletelés után rájöttem, hogy Greedóról beszél. Ekkor már tudtuk, hogy róla fogjuk elnevezni a halat."

Sztárok után elnevezett állatok

A Greedo-harcsa nem az első különleges nevű állat a világon - a kutatók nagy előszeretettel nevezik el különböző sztárokról a frissen felfedezett fajokat. Van már Beyoncéról elnevezett bögöly (Scaptia beyonceae), egy kihalt ízeltlábú, amely Johnny Depptől kölcsönözte a nevét (Kootenichela deppi), és Hugh Hefnerről elnevezett mocsári nyúllal is találkoztunk már (Sylviagus palustris hefneri).

Annak ellenére, hogy ténylegesen már 1998-ban felfedezték, a Greedo-harcsa hivatalosan csak a most vált új fajjá a tudomány számára Forrás: Live Science

Sőt, egy másik híres Star Wars karakter nevét viselő férget is ismerünk (Yoda purpurata). "Hétéves kölyökként életre szóló élmény volt számomra, amikor megnéztem a Csillagok háborúját a moziban" - mondta el Armbruster. -"Greedo mindig személyes kedvencem volt."