Érkeznek a bőrön keresztül bejuttatható gyógyszerek

Vágólapra másolva!
A bőrön keresztül juttathatók be a gyógyszerek a szervezetbe egy újfajta technológiával, amelyet új-zélandi kutatók fejlesztettek ki. 
Vágólapra másolva!

Nincs többé gyógyszer íz a szájban

"Az új gyógyszer-adagolási rendszer lehetővé teszi, hogy a peptideket egyenesen a célsejtekbe juttassuk egy eddig áthatolhatatlannak tekintett gáton, a bőrön keresztül" - magyarázta Julia Kennedy professzor, az egyetem farmakológiai intézetének az igazgatója.
Ismertetése szerint a technológiát négyéves kutatás eredményeként dolgozta ki Zimei Wu, az intézet kutatója és Travis Badenhorst doktoranduszhallgató, akik kiindulásként a sebgyógyulás fizikokémiai jellemzőit vették górcső alá. A jelenleg szabadalmaztatás alatt álló eljárásban a "szállítóeszközök", az úgynevezett nioszómák, azaz a töltéssel nem rendelkező felületaktív anyagokból kialakított nanorészecskék.

"Olyan technológia született, amelynek széleskörű biológiai és orvosi alkalmazása lehet" - hangsúlyozta Julia Kennedy professzor, aki példaként a vakcinációt említette.
Az új eljárás a kozmetikai iparban is teret hódíthat, hiszen az ily módon bevitt peptidek stimulálják a bőr rugalmasságát meghatározó kötőszöveti komponensek, a kollagén és az elasztin termelését. Ennek megfelelően az Aucklandi Egyetem kutatói által kidolgozott technológia első alkalmazása egy újfajta arcszérum lesz, az eljárás klinikai vizsgálatainak eredményeiről pedig Travis Badenhorst júniusban számol be Vancouverben, a Bőrgyógyászati Világkongresszuson.