Víziló született az állatkertben

tesztcikk, news, A bébivíziló ultracuki lény
Vágólapra másolva!
Egy újabb állat született fogságban. A San Diegó-i állatkert nőstény vízilova hétfőn szülte meg borját, amely azóta már úszott is a vízben.
Vágólapra másolva!

A tizenegyedik utód

Március 23-án a San Diegó-i állatkertben a Funani névre hallgató vízilónak megszületett a borja. A tapasztalt anyuka 1989 óta tizenegy utódot hozott a világra, ebből ötöt ebben az állatkertben. A hím víziló már két hete külön volt a párjától, hogy az megfelelően felkészülhessen a szülésre.

Az alábbi videóban látható hogyan érezte magát az utód a vízben töltött első alkalmak egyikén.

Tévedés, hogy állandóan békés

Az alapvetően békés víziló (hippopotamus) az egyik legagresszívebb és legveszélyesebb afrikai állatok egyikévé válik, ha felhergelik. Volt már rá példa, hogy egy motorcsónakot is megkergetett. Az első példányok Afrikában jelentek a miocén korban, majd a pliocén korban Európában is elterjedtek. Az elefánt és a fehér orrszarvú után a harmadik legnagyobb afrikai emlős, a kifejlett bikák testsúlya 2000-2500 kg is lehet. Testhosszuk 4 méter, marmagasságuk 1,5 m, farkhosszuk 45 cm, szemfoguk a 3 kg-os súlyt is elérheti.

Életmódjuk vízhez kötött, azonban táplálkozni a szárazföldre járnak éjszaka, ilyenkor általában csoportban legelnek a part menti füves térségeken. Víz alatti tartózkodása során orrlyukai légmentesen zárnak. Különleges tulajdonsága, hogy ilyenkor szívverése is percenként 20-ra csökken, míg a szárazföldi tartózkodás során a normális pulzusszáma percenként 90. Átlagban 40-50 évig élnek.