Sherlock Holmes az utolsó York király leszármazottja

III. Richárd, Richárd
Vágólapra másolva!
A Leicesteri Egyetem kutatói, akik III. Richárd azonosításán dolgoztak, izgalmas felfedezést tettek: a brit színész, Benedict Cumberbatch egészen közeli rokona az utolsó York-királynak.
Vágólapra másolva!

Sherlock Holmes és III. Richárd

Az Oscar-díjra jelölt Benedict Cumberbatch leginkább arról híres, hogy Martin Freeman Watsonja mellett ő játssza Sherlock Holmes-t a BBC Sherlock című minisorozatában, de ugyancsak ő adta a hangját A hobbit sárkányának, és láthattuk a modern komputerek atyjaként ismert Alan Turing szerepében is. A Leicester Egyetem kutatói most kiderítették, hogy valójában királyi vér is csörgedezik a színész ereiben.

Különösen közeli rokonsági kapcsolat

A rokonsági kapcsolatot Kevin Schürer professzor jelentette be, aki kulcsszerepet játszott a leicesteri tanács parkolója alatt megtalált angol király, III. Richárd maradványainak azonosításában.

III. Richárd portréja Forrás: Wikimedia Commons

Kiderült, hogy Benedict tizenhatodik fokozatú második unokatestvére a York-királynak, az ilyen szoros kötelék pedig napjainkban már nagyon ritka. A rokonság III. Richárd ükanyjára, Joan Beaufort-ra vezethető vissza – bár a színész több szálon kapcsolódik az uralkodóhoz, ez családja legközvetlenebb ága Richárdhoz. Benedict egyébként nagyon távoli rokona a brit uralkodónak, II. Erzsébet királynőnek, és Lady Jane Greynek is.

Benedict Cumberbatch Forrás: Wikimedia Commons

Személyre szabott szerep

Az unokatestvéri kapcsolat miatt a színész olvasta fel Carol Ann Duffy költőnő „Richard” című versét III. Richárd csütörtöki temetésén – sőt, még mielőtt kiderült volna a rokonság, Benedict elvállalta III. Richárd szerepét a BBC The Hollow Crown című sorozatában.

A színész családi ágon több oldalról is kötődik III. Richárdhoz Forrás: University of Leicester

Dr. Turi King, aki az uralkodó DNS-ét kutatta és Schürer professzor korábban már vizsgálta Michael Ibsen és Wendy Duldig családfáját is (ők Richárd egyenes ágú leszármazottjai) – és kiderült, hogy mindketten második unokatestvéri kapcsolatban állnak Benedicttel.