Vágólapra másolva!
A csomagtartószerű, lábra és bokára csatolt külső váz hordása csökkentheti a sétára fordított energia 7%-át – jelent meg a héten a Nautre folyóiratban. 
Vágólapra másolva!

Nincs szüksége kémiai és elektromos energiára

Bár az energiamegtakarítás viszonylag szerény, szemmel láthatóan a bionikus csizma optimalizálhatja az emberi járást. Az evolúció folyamán az emberi járás jól összehangolttá vált. Az eszköz viszont alkalmas arra, hogy séta közben csökkentse a felhasznált energiát. Ráadásul ehhez nem szükséges további energiaforrások bevonása.

A tanulmány szerzője, Steven Collins és kollégái arról számoltak be, hogy a tápellátást nem igénylő külső váz redukálni tudja az ember sétálás közbeni anyagcsererátáját. Az eszköz könnyű és rugalmas, parallel módon működteti a vádlikat.

A bokára csatolt külső váz csökkentheti a sétára fordított energia 7%-át
Forrás: Stephen Thrift

A csomagtartószerű készülék mechanikus tengelykapcsolóval rendelkezik, ez először a boka mozgását lazítja, majd amikor a láb eléri a földet segíti a vádlik és az Achilles-ín működését is. A váz nem fogyaszt kémiai vagy elektromos energiát, a felhasználók energiakifejtését csökkenti 7%-kal.

A szerkezet és annak működési elve az alábbi videóban megtekinthető: