A kannibalizmust sem vetette meg a T-rex kuzinja

Daspletosaurus harc
A művész értelmezése a két harcoló Daspletosaurusról; AaDaspletosaurus a tyrannosaurida theropoda dinoszauruszok egyik neme, amely Észak-Amerika nyugati részén élt a késő kréta korban, 77–73 millió évvel ezelőtt
Vágólapra másolva!
A Tyrannosaurus rex valószínűleg nemcsak más dinoszauruszokat falt fel, olykor saját fajtársait is megkóstolhatta. Legalábbis erre következtetnek egyes kutatók azokból a kréta-időszaki sebhelyes maradványokból, amelyek a zsarnokgyík egy közeli rokonától, a Daspletosaurustól származnak.
Vágólapra másolva!

A Daspletosaurus (magyarul ijesztő gyík) Észak-Amerika nyugati részén, a késő kréta korban, 77–73 millió évvel ezelőtt vadászta le kevésbé szerencsés áldozatait. Bár 10 millió évvel korábban éltek, mégis közeli rokonai (unokatestvérei) voltak a nagyobb testméretű Tyrannosaurusnak.

A Tyrannosaurus rex a kréta végi nagy kihalási eseménnyel együtt tűnt el az élet színpadáról Forrás: Wikimedia Commons

A PeerJ folyóiratban megjelent tanulmány annak a példánynak az esetét ismertette, amelyet a kanadai Alberta területén tártak fel. Az egyed nem volt teljesen kifejlett, ennek ellenére közel fél tonnát nyomott és 6 méter hosszú volt. Ugyan nem haladta meg a Tyrannosaurus rex testméretét, de megjelenésével így is tiszteletet parancsolt.

Egy küzdelmes élet bizonyítéka

Az egyed koponyáján sok sérülést találtak, számos sebet pedig harapások okozhattak. A fognyomok közötti távolság, valamint a harapásnyomok jellegzetes alakja miatt a szakemberek arra következtetnek, hogy a sérülések valószínűleg egy másik Tyrannosauridae családba tartozó egyedtől – nagy valószínűséggel pont egy Daspletosaurustól – származnak.

A kréta legvégén élt néhány jellemző dinoszauruszfaj, köztük a Tyrannosaurus a híres Hell Creek formációból Forrás: Wikimedia Commons

A támadást az állat vélhetően túlélte: a csontfelszín analízise alátámasztotta, hogy a sebek gyógyulófélben voltak. David Hone, a kutatás vezetője az eredményekből arra következtetett, hogy életük során a tyrannosaurusok komoly csatákat vívhattak egymással.

Két Daspletosaurus küzdelme Forrás: Luis Rey

Az állkapcsi sérülések egyébként arról is tanúskodnak, hogy fajtársai halála után sem hagyták békén a dinoszauruszt. Sok jel arra utal, hogy egy Daspletosaurus lakmározott az ősállat teteméből.