Eddig bujkált a Loch Ness-i szörny

Loch Ness
Vágólapra másolva!
Az egyik leghíresebb kriptozoológiai eset, a Loch Ness-i szörny igen vitatott kérdés a mai napig. A Google közreműködésének köszönhetően a lény vélt élőhelyét, a Loch Ness-i tavat is szemügyre lehet venni a nemrégiben elkészült víz alatti felvételeken.
Vágólapra másolva!

Loch Ness-szakértővel kooperáltak

1934. április 21-én a skót Loch Ness-i tó partján Robert Kenneth Wilson készítette az első fekete-fehér fényképet a feltételezett szörny vízből kiálló nyakáról. Később kiderült, hogy a kép valójában hamisítvány volt, de felkeltette az újságírók, a kutatók és a kalandorok figyelmét.

Egyesek szerint a Loch Ness-i szörny a kréta kor végén kihalt dinoszaurusz rend, a plezioszauruszok egyik fajára hasonlít vagy annak valamelyik máig élő egyede lehet. A Nessie-nek elnevezett lény létezésében sokan a mai napig hisznek, egyesek „zsiráfszerű lényt”, vagy tengeri kígyót észleltek a ködös tó vizében és már a rokonát is látni vélték.

A Loch Ness-i szörny híres, 1934-ben készült képe később hamisítványnak bizonyult Forrás: Origo

A szörnyről készült fotó évfordulójának alkalmából a Google a Street View nevű szolgáltatása segítségével lehetővé tette Skócia második legnagyobb tavának és felszínének virtuális bejárását – és egyúttal akár a szörny leleplezését.

A programban használható sárga emberke ikonját egy apró Loch Ness-i szörny alakja váltotta fel, melyet a tó bármely részébe „bele lehet dobni”. A megújult szolgáltatással a parton elhelyezkedő Urquhart kastély romjait és az Augustus Abbey erődöt is látni lehet. A projekt megvalósításában Adrian Shine, Loch-Ness szakértő volt a cég segítségére. Shine 1973 óta végez vizsgálatokat és méréseket, hogy tudományosan alátámaszthassa a szörny létezését. A legenda kapóra jött az országnak, hiszen jelentősen hozzájárult Skócia turizmusának fellendítéséhez.