Vágólapra másolva!
Újabb magmakamrát fedeztek fel a Yellowstone Nemzeti Park alatt, ennek tartalma elegendő lenne, hogy tizenegyszer megtöltse a Grand Canyont.
Vágólapra másolva!

A Utahi Egyetem geológusai és geofizikusai a kutatásaik eredményeit a Science online kiadásában ismertetik. A Yellowstone Nemzeti Park, amely a Sziklás-hegységben, Wyoming, Montana és Idaho szövetségi államok határán helyezkedik el, gejzíreiről, hőforrásairól és egyéb geotermikus jelenségeiről híres. Az egész terület egy hatalmas szupervulkán tetején "csücsül", amely a távoli múltban háromszor - 2 millió, 1,2 millió évvel, valamint 640 ezer évvel ezelőtt - tört ki hatalmas erővel.

Vulkanikus rendszer a Nemzeti Park alatt

A kutatók rég feltérképezték azt a magmakamrát, amely e három vulkánkitörést táplálta, a geofizikusok azt is feltételezték, hogy létezik még egy ilyen képződmény, ám létét mindeddig nem tudták bizonyítani.
A Utahi Egyetem tudósai a Yellowstone Nemzeti Park alatt húzódó vulkanikus "vezetékrendszer" megismeréséhez a szeizmikus tomográfia módszerét alkalmazták, amely rétegről rétegre, a rugalmas rezgések (szeizmikus hullámok) terjedési sebessége alapján térképezi fel a földtani környezetet. Emellett a tudósok a Yellowstone teljes magmarendszerének megismeréséhez összevetették a helyi, Utah és Idaho területén észlelt földrengésekkel kapcsolatos méréseket az EarthScope-program keretében más államokban végzett szeizmológiai vizsgálatok eredményeivel. Míg a helyi szeizmológiai hálózat a földkéreg felületi rétegeiben játszódó folyamatokat térképezte fel, az EarthScope-program műszerei a mélyebben fekvő struktúrákról adtak képet. Így derült fény arra, hogy az ismert magmakamra alatt egy második rejtőzködik, amely 4,5-szer nagyobb a korábban feltérképezett képződménynél.

Fan-Chi Li, az Utahi Egyetem docense szerint a képződmény a felszín alatt, a földkéreg alsó rétegében, 20-45 kilométeres mélységben helyezkedik el. Térfogata 46 ezer köbkilométer, tartalma 11,2-szer tölthetné meg a Grand Canyont. A magmakamrát forró, többségükben megszilárdult, szivacsos állagú kőzetek töltik ki, tartalmának csupán 2 százaléka teljesen olvadt. "A második magmakamra léte nem növeli egy nagy erejű vulkánkitörés valószínűségét Yellowstone-ban. A vizsgálatok azért szükségesek, hogy jobban megértsük, miként áramlik a magma a földköpenytől a felszín felé" - magyarázta Jamie Farrel, a Utahi Egyetem szeizmológusa, a tanulmány társszerzője.