A konyhából érkeztek a távoli galaxis jelei

Vágólapra másolva!
Távoli galaxisból érkező titokzatos jeleknek vélt egy mikrohullámú sütőből érkező impulzusokat tudományos kutatásai során egy ausztrál kutatócsoport.
Vágólapra másolva!

Az ország keleti részén lévő Parkes Obszervatórium munkatársai úgynevezett gyors rádiókitöréseket (Fast Radio Bursts) vizsgáltak, azaz olyan rövid jeleket, amelyek a másodperc törtrészéig tartanak és távoli galaxisokból származhatnak.

A tudósok, akik tapasztalataikról a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society című szaklapban számoltak be, januárban ismételten titokzatos jeleket fogtak. "Rejtély volt. Egyszerűen nem tudtuk kitalálni, honnan jöhet a jel" - mondta el John Sarkissian űrkutató kedden.

Idegen galaxis titokzatos jeleinek vélték a mikrohullámú sütőből érkező impulzusokat Forrás: Photononstop/Philippe Turpin

Nagy érzékenységű eszközeik végül a konyhába vezették a tudóscsoportot. Itt volt a probléma megoldása, a mikrohullámú sütő, ahol a kutatók ebédjüket melegítették. Ha valaki működés közben nyitotta ki a gép ajtaját, akkor az egy ultrarövid jelet küldött, amivel kikapcsolta magát. Ezt a jelet érzékelték az asztronómusok műszerei.

"Meglepődtünk, milyen sokan nyitják ki a mikró ajtaját anélkül, hogy leállítanák a gépet. Végül száműztük a mikrohullámú sütőt a konyhánkból" - fejtette ki Sarkissian.