Két különböző kultúra hozhatta létre a Nazca-vonalakat

Nazca-vonal
Cahuachi
Vágólapra másolva!
Kezdetben zarándokútként használhatták a híres perui Nazca-vonalakat – állítja egy új kutatás. A rituális út egy ősi szenthely felé vezetett, a vonalak funkciója azonban a későbbi korok során változhatott.
Vágólapra másolva!

A geoglifák olyan hatalmas motívumok, alakzatok, amelyeknek igazi mintáját csak a magasból tudjuk teljesen kivenni. Leghíresebb megjelenésük a perui Nazca-vonalak, de az egész világon találhatunk ezekhez hasonlókat, többek között az Egyesült Királyságban, Ausztráliában vagy Szaúd-Arábiában is. Azt, hogy pontosan miért készültek, a mai napig nem tudjuk – sokan úgy gondolják, hogy csillagászati megfigyelések alapján készítették ezeket, mások azt vélik, hogy zarándokutakat jelképeztek.

A mostani tanulmány ez utóbbi elméletet igyekszik megerősíteni – írja a Live Science tudományos portál. Későbbi korokban azonban a geoglifák feladata – egy másik kultúrának köszönhetően - megváltozhatott.

Így készülhettek

A formákat az inkák felemelkedése előtt készítették. Ez úgy történt, hogy a hosszú idő alatt a környezet hatásaitól vörösesbarnává mállott felszíni kavicsréteget eltávolították, így előbukkant az alatta fekvő világosabb réteg. Az alakzatok különböző növényeket, állatokat, mitikus lényeket, geometriai formákat (trapézok, háromszögek) ábrázolnak.

Egy másik, nagyobb spirál a Nazca-vonalak területéről Forrás: Flickr/iheartpandas

Két különböző kultúra?

Az elmúlt években a japán Yamagata Egyetem kutatócsoportja 100 geoglifa elhelyezkedését, stílusát és elkészítésének módját tanulmányozta. A szakembergárda azt állapította meg, hogy két különböző népcsoport állhat ezek megalkotásának és használatának a hátterében.

A vonalak többsége egy ősi, inkák előtt létrehozott szertartási központhoz, Cahuachihoz vezetett. A vallási hely felé mutató geoglifák egyik csoportját – köztük egy kondorkeselyű alakzatot - az El Ingenio-völgy környékén találták. Az alakzatok másik csoportja – amely főleg természetfeletti lényeket ábrázol – főként a Nazca-völgyben fekszik, és más irányból mutat Cahuachi felé. A két különböző helyen talált geoglifáknak nemcsak a témája, de stílusa is jelentősen eltér egymástól.

A geoglifáknak egy harmadik csoportja is létezik, ennek ábrái a Nazca-fennsíkon helyezkednek el és vélhetően a két kultúra találkozásának eredményeként születhettek meg.

Cahuachi Forrás: Wikimedia Commons

Mindebből a kutatók arra következtettek, hogy az El Ingenio-völgy környékén talált alakzatcsoportot az i. sz. 200-ig tartó, úgynevezett formatív kor alatt készítették, és kizárólag zarándokútként használták. A rajzok Nazca-völgyi csoportja azonban az i. sz. 450-ig tartó korai Nazca periódus kultúrájának munkája, amelynek képviselői kerámiaedényeket törtek össze a vonalak találkozási pontjain. Erre a korabeli edénydarabkák leleteiből következtetnek a szakértők.

A vonalak és alakzatok készítése még a Cahuachi szenthely pusztulása után is folytatódott. Az eredményeket az Amerikai Archeológusok Társaságának 80-ik éves találkozóján ismertették.