Kiderült, mik lehetnek a Jupiter holdjának sötét foltjai

Jupiter Europe
Vágólapra másolva!
A Jupiter negyedik legnagyobb holdján, az Európén megfigyelt rejtélyes sötét foltok nagy valószínűséggel a felszín alatti óceánból származó só lerakódásai, amelyek a sugárzás hatására "barnultak be" - jelentették be a NASA szakemberei.
Vágólapra másolva!

Több mint egy évtizede foglalkoztatja a tudósokat, hogy mi lehet az összetétele a sötét színű anyagnak, amely a hold felszínét beborító árkok, barázdák és más viszonylag fiatal geológiai képződmények mentén rakódott le. Mivel a rejtélyes foltok fiatal struktúrákkal hozhatók összefüggésbe, feltételezték, hogy az anyag az Európé belsejéből származik, s valamilyen geológiai folyamat során került a felszínre. Összetételét azonban megfigyelési adatok hiányában eddig nem tudták meghatározni. A NASA bolygókutató részlege, a Jet Propulsion Laboratory kutatói a sötét foltok összetételének a meghatározására olyan kísérletsorozatot terveztek, amelynek keretében létrehozták az Európé felszínén uralkodó hőmérsékleti viszonyokat és sugárzást.

A NASA bolygókutató részlege a sötét foltok összetételének a meghatározására létrehozta az Európé felszínén uralkodó hőmérsékleti viszonyokat Forrás: NASA

A vákuumkamrában a mínusz 173 Celsius fokra lehűtött nátrium-kloridot, valamint a konyhasóoldatot elektronnyalábokkal bombázták, hogy reprodukálják a holdat érő intenzív sugárzást. Néhány tucat napot eltöltve e zord feltételek között, ami körülbelül egy évszázadnak felelt meg az égitesten, a sóminták elveszítették ragyogó fehér színűket, sárgásbarna árnyalatuk, valamint spektroszkópiai (színelemzési) jellemzőik pedig az Európé jeges felületén látható lerakódásokéra emlékeztettek. Ráadásul minél hosszabb időn át sugározták be a mintákat, annál sötétebbé vált a színűk. "A sólerakódások az Európé felszínén azt jelzik, hogy az óceán állandó kölcsönhatásban van a tengerfenék kőzeteivel. Ezt a tényt mindenképpen figyelembe kell venni annak eldöntésekor, hogy létezhet-e élet az égitesten" - hangsúlyozzák a NASA szakemberei, akik kutatási eredményeiket a Geophysical Research Letters amerikai szakfolyóirat online kiadásában tették közzé.