Állkapocscsattintással menekül a hangya

Odontomachus brunneus hangya
Odontomachus brunneus hangya
Vágólapra másolva!
Egy gyors állkapocs nemcsak a táplálkozásnál lehet hasznos. Egy hangyafaj állkapcsával lövi ki magát a hangyaleső halálos csapdájából.
Vágólapra másolva!

Az angolul csapda állkapcsú hangyának nevezett Odontomachus brunneus félelmetes, 216 kilométer/óra sebességgel képes összezárni az állkapcsát. Így nem sok zsákmány menekül meg közülük. Az állkapocsnak azonban vészhelyzetben is hasznát veszi a rovar.

A hangyaleső homokcsapdájába beesett hangya állkapcsát a talajnak pattintva, rakétaszerűen képes kilőni a veremből. Ezzel megduplázza túlélési esélyeit a rá leselkedő ragadozóval szemben.

Odontomachus brunneus hangya Forrás: F. Larabee és A. Suarez/PLOS ONE

Fredrick Larabee és Andrew Suarez a PLOS ONE folyóirat legújabb számában tették közzé vizsgálataik eredményét. A kísérletben azt figyelték, hogy mekkora eséllyel menekül meg a hangya egy floridai hangyalesőfaj tölcséréből.

A csapdába esett 76 O. brunneus hangyából 49-nek (64 százalék) sikerült kimenekülni a veremből úgy, hogy kimászott vagy kilőtte magát. Ha a kutatók ragasztóval megakadályozták, hogy a hangya össze tudja csattintani az állkapcsát, akkor csak a csapdába esett állatok 28 százaléka élte túl a kalandot.