Térkép mutatja, hogyan csúszott el a Föld a nepáli földrengéstől

gorkha térkép
Az Európai Űrügynökség SAR eszköze segítségével pontos mérések készültek arról, hogyan változott meg Nepál domborzata a földrengés után
Vágólapra másolva!
Süllyedt és emelkedett a föld Nepálban a pusztító földrengések után – most térkép mutatja, pontosan hogyan is változott a domborzat az országban.
Vágólapra másolva!

A NASA Föld Obszervatóriuma készített szemléletes térképet arról, hogy Nepál domborzata hogyan változott a 7,8-as erősségű földrengés és a majdnem ugyanilyen pusztító utórengés következtében.

1934 óta nem volt ilyen durva földrengés

Az április 25-i nepáli földrengésben majdnem 8000 ember vesztette életét – a Richter-skála szerinti 7,8-as földmozgásban szinte egész városok pusztultak el, és felbecsülhetetlen értékű történelmi emlékek dőltek össze. A környező hegyekben, így a Mount Everesten is lavinák indultak el, magukkal sodorva rengeteg hegymászót. Nepál területén utoljára 1934-ben volt ilyen durva katasztrófa, akkor a Richter-skála szerinti 8,0-s földrengés rázta meg az országot.

Egy nepáli rendőr egy összedőlt épület romjai előtt Katmanduban 2015. április 29-én, négy nappal az után, hogy Katmanduban és környékén 7,9-es erősségű földrengés pusztított. A természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma ötezer fölé emelkedett és több mint tízezren megsebesültek. Forrás: MTI/EPA/Will Oliver

Gorkha átrendezte a földet

A Gorkha névre keresztelt földmozgás szó szerint átrendezte Nepál domborzatát: az indiai és eurázsiai tektonikai lemezek 6 méterrel arrébb csúsztak, a Mount Everest megsüllyedt, a Himalája lábainál fekvő földterület pedig megemelkedett. A NASA most Föld Obszervatóriumának segítségével térképen jelölte, pontosan hol és milyen mértékben változott a Föld felszíne.

Egy szadhu, azaz hindu szent ember meditál a Muktinat templomnál az észak-nepáli Mustangban 2015. május 6-án, tizenegy nappal az után, hogy a Richter-skála szerinti 7,8 erősségű földrengés érte a nepáli fővárost és térségét. Forrás: MTI/EPA/Narendra Sreszta

Részletes térkép a földmozgásokról

Az Európai Űrügynökség Sentinel-1A műholdján találtható szintetikus apertúrájú rádiólokátor (Synthetic Aperture Radar, SAR) a földrengés előtt és után is készített méréseket Nepálról: minden alkalommal megmérte saját maga és a földfelszín közötti távolságot úgy, hogy mindig ugyanabban a magasságban haladt el felette. A Német Űrhajózási Központ (Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt, DLR) összegyűjtötte ezeket az adatokat, és összevetette korábban gyűjtött információkkal. Ezek alapján készült el a részletes térkép a föld emelkedéséről és süllyedéséről.

Az Európai Űrügynökség SAR eszköze segítségével pontos mérések készültek arról, hogyan változott meg Nepál domborzata a földrengés után Forrás: Joshua Stevens / NASA Föld Obszervatórium

A vörössel színezett területek megemelkedtek – az igazán élénkpiros térségek akár 1,4 méterrel is feljebb kerültek. A kék területek a süllyedést jelölik, így például azt is mutatják, hogy a Mount Everest alacsonyabb lett egy kicsivel. A nagy felbontású térkép elérhető a NASA honlapján.

A Mount Everesten is lavina pusztított a földrengés után. Forrás: MTI/AP/Mariusz Malkowski

Szinte csak vertikális mozgást mértek

Mivel a műhold nem pontosan derékszögben mért, az első adatok akár távolságbeli, nem pedig magasságbeli elmozdulásokat is jelölhettek volna, de GPS és más rendszerek segítségével sikerült biztosra mondani, hogy szinte minden földmozgás kizárólag vertikális irányban történt.