Kék lobogóval hódíthatjuk meg a világűrt

Föld zászlaja
A Föld zászlaja, mely az egységes emberiséget szimbolizálná
Vágólapra másolva!
Miközben egyre közelebb kerülünk egy emberes Mars-expedíció megvalósulásához, vélhetően sokakban felmerül a kérdés: mely nemzet zászlaja ékesítse a vörös planéta felszínét? A viták és kardcsörték elkerülése végett egy svéd dizájner meglepő tervvel állt elő, és megalkotta a Föld lobogóját.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi zászlót Oskar Pernefeldt, stockholmi tervező álmodta meg. Elmondása szerint a kék háttér a földi vizet – mint az élet elengedhetetlen részét – szimbolizálja. A színárnyalat megválasztásánál figyelembe vette, hogy a fehér szkafanderen és a világűr feketeségében egyaránt jól kivehető legyen a szimbólum. A zászló méreteiben hasonlít a klasszikus nemzeti lobogókhoz.

A Föld zászlaja, mely az egységes emberiséget szimbolizálná Forrás: Oskar Pernefeldt

Akár egy virág

A zászló meghatározó elemei a közepén elhelyezkedő, egymásba fonódó gyűrűk, amelyek leginkább egy virágra emlékeztetnek. „A virág azt reprezentálja, hogy bolygónkon közvetlenül, vagy közvetve minden mindennel összefügg” – mondta a tervező a Daily Mail internetes oldalának. „A virág külső gyűrűi kört formálnak, amit a Föld jelképének is tekinthetünk, a kék háttér ebben az esetben az univerzumot testesíti meg” – tette hozzá Pernefeldt.

Egy asztronauta a Föld zászlajával Forrás: Oskar Pernefeldt

Megmutatjuk, honnan jöttünk és kik vagyunk

Ahogyan az a bemutatott terveken is látszik, a szimbólum az asztronauták karján helyezkedne el, felváltva az Egyesült Államok, az EU és Oroszország jelképeit. Pernefeldtet az inspirálta, hogy ha más életformákkal találkozunk – és azok intelligensek -, lássák, hogy milyen planétáról érkeztünk. „Amikor szinte minden állam a saját nemzeti jelképeivel vértezi fel űrhajóit, mindig is elcsodálkoztam, miért nincs a Földnek egységes, saját szimbóluma ” – mondta Pernefeldt.

Pernefeldt szerint célszerűbb lenne ezt a lobogót kitűzni a vörös bolygóra Forrás: Oskar Pernefeldt

Egységet sugároz

A múltban az Apollo-program során a NASA az amerikai lobogót használta, ami érthető, hiszen a küldetést az Egyesült Államok vezette. Mivel a Mars-küldetés már nagy valószínűséggel nem „egyszemélyes” vállalkozás lesz, így igazságosabb lenne az emberiség egészét képviselő zászlót választani. Persze az adott szervezeten múlik, hogy használni fogja-e a Föld szimbólumát, de a tervező véleménye alapján ez lenne a legetikusabb lépés.

További művészi illusztrációk a tervező weblapján tekinthetők meg.