Így fejlődnek a méhek

méh
Andrena perplexa, amely főként erdős területeken él
Vágólapra másolva!
Szinte hihetetlen végignézni, hogyan lesz kifejlett méh egy apró, fehér lárvából - Anand Varma fotós a National Geographic számára lenyűgöző time-lapse videót készített a méhek életéről.
Vágólapra másolva!

Amikor Anand Varma természetfotós azt a feladatot kapta a National Geographictől, hogy készítsen felvételeket méhekről, úgy gondolta, hogy rendhagyó módon közelíti meg a feladatot: felállított egy méhkast a saját hátsókertjében álló házikóban, és elkezdte megfigyelni az állatok mindennapjait.

A méhek mindennapjai

„Ha a méhkast figyeled, olyan dolgokat is észrevehetsz, amiről eddig legfeljebb csak olvashattál” – mondta el a National Geographicnek Anand Varma. – „Sokkal izgatottabb voltam, mintha csak egy laboratóriumban tanulmányoztam volna őket, mert láttam a mindennapjaikat.”

Ismeretlen, Brazíliában gyűjtött méhfaj az USGS gyűjteményéből Forrás: Flickr / USGS

Ahhoz, hogy ilyen lenyűgöző felvételeket készíthessen, Varma néhány darabot leválasztott a méhkaptárból, és ezeket megfigyelő dobozokban helyezte el. „A módszer segítségével különböző megvilágítási technikákkal kísérletezhettem, és megtaláltam, hogyan tehetem érdekessé a méheket a képeimen” – nyilatkozta a fotós. Miután lefotózta a kaptár életét, Varma újabb kihívás felé fordult: az egyedek kifejlődését akarta megörökíteni.

Andrena perplexa, amely főként erdős területeken él Forrás: Flickr / USGS

Hűtő nagyságú inkubátorban

A 11 napos folyamatról a Kaliforniai Egyetem egyik kutatólaborjában készített time-lapse videót. Miután a méhkirálynő lerakta petéit a sejtekbe, Varma a peték károsítása nélkül képes volt egy hűtő nagyságú inkubátorba elhelyezni azokat. Felépített egy olyan szerkezetet is, amelynek segítségével egy héten keresztül fotózta a méhek fejlődését.

Vannak képek lárvaevő hangyákról is

A kísérlet azonban nem volt egyszerű: az első próbálkozás során az inkubátor nedvességtartalma nem volt megfelelő, így a sejtek kiszáradtak. A második alkalommal a kaptárszeleteket invazív hangyák támadták meg, és felfalták a lárvákat – Varma ezt a folyamatot is végigfotózta. Végül hat hónap alatt, több tucat próbálkozás után sikerült háborítatlan, teljes fejlődéssort felvennie.