Nem kedvtelésből dorombolta be magát a rekordok könyvébe

loudest purr
loudest purr
Vágólapra másolva!
Merlin, az angol macska a leghangosabban doromboló cica a világon. A dorombolást, a macska egyik természetes viselkedési formáját többek között a csontritkulás gyógyításával is összefüggésbe hozták. Az Origónak az ELTE etológia tanszékének adjunktusa nyilatkozott a macskadoromboláshoz fűződő urbánus legendák hátteréről.
Vágólapra másolva!

A házimacskák dorombolásának 25 decibel az átlagos hangereje, ám a tizenkét éves angol macska, Merlin, a maga közel 90 decibelével majdnem olyan hangos, mint egy hajszárító, kézi fúró, vagy fűnyíró. Az állatmenhelyről örökbefogadott macska akkor sem zavartatja magát, ha gazdája éppen telefonál, és olyan bőszen dorombol közben, hogy azt a vonal tulsó végén is hallják. A háziállat kiemelkedően hangos, – a videóban is hallható – átlagosan 67,8 decibeles dorombolásával a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült.

Dorombolnak és sírnak egyszerre

Dr. Pongrácz Péter biológus, az ELTE TTK Etológia Tanszék adjunktusa az Origónak elmondta, hogy az extrém dorombolásnak nincs különösebb jelentősége. A dorombolás nem csupán a házimacskákra, hanem a több (kis-és nagy) macskafélére is jellemző. Nem olyan jelenség, amely a domesztikáció (háziasítás) hatására jött létre, mivel az emberi jelenlét nélkül is dorombolnak a macskák. Az állat dorombolásának kétfajta jelentése lehet: jól érzi magát, vagy szeretne valamit a gazdájától.

A világ leghangosabban doromboló macskája, Merlin Forrás: youtube.com / SWNS TV

A dorombolásnak olyan a hangtartománya, amely az emberre egyfajta - tudatán kívüli - sürgető hatást gyakorol. A doromboló macskát hallva elkezd gondolkodni, hogy mit is akarhat az állat, mindez pedig olyasféle reakciót válthat ki, mintha egy gyermek sírna – folytatta dr. Pongrácz Péter. Egy 2009-ben publikált brit kutatás során megvizsgálták, hogy milyen hatást vált ki a résztvevő alanyokból, ha az említett hangfrekvenciát kiszűrik. A kutatás alanyai ekkor kevésbé érezték sürgető hatásúnak a macska dorombolását. A dorombolás a vadon élő macskaféléknél anyai gondoskodást, és jelző hangot is jelenthet.

Ha eltört a csontja, a macskája meggyógyítja?

A macskák dorombolása tehát egy „bedrótozott” viselkedés, amely nem irányítható vagy tanítható, jutalommal sem befolyásolható. Egy urbánus legenda szerint a dorombolás megszüntetheti a csontritkulást, sőt, az eltört csontok összeforradását is elősegítheti. A dorombolás frekvenciatartománya alapján elméletileg valóban jótékony hatással lehet a csontnövekedésre. Minderre különböző hipotéziseket állítottak fel a kutatók. Feltételezéseük szerint a dorombolásnak egyfajta izom és csont-karbantartó szerepe lehet azoknál az egyéneknél, akik viszonylag mozgásszegény életet élnek. Az ELTE adjunktusa szerint a macskadorombolás gyógyító hatása egyelőre tudományosan még nem kellően megalapozott felvetés.