Mégsem száll fel a Solar Impulse 2

Solar Impulse
Sebességtesztre készülődik a Solar Impulse csapat Abu-Dzabiban
Vágólapra másolva!
Közép-európai idő szerint hétfőn 21 órakor indult volna útnak Nankingból a napelemes repülőgép, a Solar Impulse 2, hogy világ körüli útja eddigi legnehezebb szakaszát, a Csendes-óceán átrepülését teljesítse, ám a rossz időjárás miatt a felszállást ismét elhalasztották.
Vágólapra másolva!

A repülőgép továbbindulását Nankingból május eleje óta már többször elhalasztották a rossz időjárási feltételek miatt. A Solar Impulse 2 a repülés hetedik szakaszát, a Nankingból Hawaiira vezető utat a tervek szerint mintegy 120 óra alatt tette volna meg.

Borschberg a pilótafülkénben Forrás: © Solar Impulse

A mintegy 8172 kilométeres táv alatt a pilótafülkében ezúttal a gépet felváltva vezető két pilóta közül Andre Borschberg ült volna.

Nehéz út lett volna

A svájci pilóta korábban, amikor még nem dőlt el, hogy elhalasztják a felszállást azt mondta, hogy ez lesz a világkörüli út legnehezebb része. A Solar Impulse 2 a hetedik szakaszban napközben 8500 méter magasan szállt volna az óceán fölött, éjjelre pedig ezer méter magasságba ereszkedett volna a gép.

A repülőgépnek sokszor 10 ezer méteres magasságokba kell repülnie, hogy teljesen feltölthesse akkumulátorait Forrás: Origo

Borschberg a felszállásra készülve még azt is hangsúlyozta, hogy az ötnapos út számára egyúttal egy

Az időjárás a hibás

A svájci gyártmányú napelemes repülőgép április 21-én érkezett a kelet-kínai Nankingbe. Az azóta eltelt időben a Solar Impulse 2 csapata - ahogy más állomásokon is - a napenergia hasznosításának fontosságáról tartott előadásokat és helyi napelemgyártókkal is találkozott.

A gép útját Monacóból irányíró központ hétfőn délután jelentette be, hogy

a megromlott időjárási feltételek és egyéb okok miatt este mégsem száll fel a repülő.

A Solar Impulse 2 elnevezésű napelemes svájci repülőgép Forrás: MTI/EPA/Solar Impulse/Solar Impulse

A napelemes gép márciusban indult világkörüli útjára Abu Dzabiból és Omán, India, valamint Mianmar érintésével érkezett hat szakaszban Kínába. Az eddig teljesített útszakaszok egyike sem tartott tovább 20 óránál.