A jó bor olyan, mint a koalapisi

koalaportré
A koalapisi illata emlékeztet egy jó boréra
Vágólapra másolva!
Olvasott már olyan borleírást, amely azt állította, hogy a palackban lévő nedűnek gyümölcsös, édeskés vagy enyhe kókuszos illata van? Esetleg már ivott is ilyen bort? Akkor nagyjából képet alkothat arról, milyen lehet a koalavizelet szaga.
Vágólapra másolva!

A kutatóknak 1996-ban sikerült elkülöníteniük a bor egyik alkotóelemet. A „borlaktonnak” elnevezett vegyület szagát úgy írták le, hogy intenzív édeskés és kókuszos jellegű.

A lakton elnevezés teljesen helytálló volt. A laktonok az észterek speciális csoportjába tartozó, jellegzetes szagú molekulák, és a felfedezett vegyület valóban ide sorolható. Az elnevezés „bor” része viszont nem állja meg a helyét. Még akkor sem, ha ugyanezt a laktont izolálták a rizlingben is, és sok más élelmiszerben (alma, citrusfélék és szőlő) előfordul.

A koalapisi illata emlékeztet egy jó boréra Forrás: Wikimedia Commons

Koalavizeletben fedezték fel

Ezt a laktont ugyanis nem a borban fedezték fel először, hanem a koalavizeletben 1975-ben. Ezért helytállóbb lenne borlakton helyett a koalapisi-lakton elnevezés. Az azonban a mai napig nem tisztázott, hogy a vegyületnek ugyanaz az izomerje van-e a borban, mint a koalavizeletben. A borban lévő lakton szerkezete ugyanis pontosan ismert, a koaláé azonban nem.