A hétvégén megáshatjuk saját sírunkat

régész
A világ egyik leghíresebb archeológiai lelete: Tutanhamon fáraó színarany halotti maszkja
Vágólapra másolva!
Május utolsó hétvégéjén immár második alkalommal rendezik meg Magyarországon a Régészet Napját. Az ország 36 településén közel kétszázötven izgalmas program várja a történelem iránt érdeklődőket.  
Vágólapra másolva!

Interaktív múltidézés

A Magyar Régész Szövetség által szervezett kétnapos rendezvény ideje alatt 39 intézmény (múzeumok, egyetemi tanszékek és régészeti, valamint örökségvédelmi szervezetek) várják az érdeklődőket.

A világ egyik leghíresebb archeológiai lelete: Tutanhamon fáraó színarany halotti maszkja. A Régészet Napján az egyik legizgalmasabb terepi tudomány műhelytitkaival ismerkedhetünk meg Forrás: Wikimedia Commons

Május 29-én, pénteken elsősorban a gyermek- és iskoláscsoportokat, május 30-án, szombaton pedig a családokat és a felnőtteket várják a szervezők. Az idei rendezvényünk a lelőhely-felderítéstől a rekonstrukcióig alcímet viseli, mivel munkánk módszertanára szeretnénk irányítani a figyelmet.

Félórára akár restaurátorrá válhatunk

A programok között lesznek ismeretterjesztő előadások, hagyományőrző bemutatók, kézműves-foglalkozások.

A látogatók megismerhetik a legmodernebb földmérő és légifotó-technikákat, kipróbálhatják magukat a restaurátorok szerepében,

állat- és embercsontokat vizsgálhatnak a kutatók segítségével. Több helyen gyalogos vagy kerékpártúrák indulnak a környék rejtett régészeti emlékeinek bemutatásra, de akár szakmai konferenciákon is részt lehet majd venni.

Ásatási rajz készül a berettyóújfalui gepida lelőhelyen talált leletekről Forrás: Salisbury Régészeti Kft.

Lesz, ahol mesemondók elevenítik fel a letűnt évszázadok legendáit, másutt ősi receptek szerint készült ételeket is kóstolhatnak, vagy épp régészeti leleteket fogadhatnak örökbe, sok helyen pedig régészhomokozókkal várják a legkisebbeket.

Világszerte megemlékeznek a régészeti tudományokról

A Magyar Régész Szövetség által 2014-ben kezdeményezett esemény külföldön már hosszú hagyománnyal rendelkezik. Amerikában minden év októberének harmadik szombatján ünneplik a régész szakmát, az International Archeology Day keretében.

Egy férfi koponyája és egy lándzsahegy egy 3–5. századból származó szarmata sírban a 21-es számú főút új nyomvonalánál végzett régészeti feltáráson, Apc közelében 2014. szeptember 19-én Forrás: MTI/Komka Péter

Európában pedig évente változó időpontban – az idén július 11-én – kerül sor a Day of Archaeology elnevezésű közösségi blogolásra, amely a különböző országokban dolgozó régészek egy napját követi végig. A Magyar Régészet Napja programjai közt a rendezvénysorozat honlapján lehet válogatni.