A szellemidézés tulajdonképpen fizika

Charlie
A szellem és démonhittel kapcsolatos babonák egyidősek az emberiséggel
Vágólapra másolva!
Az újra virágkorát élő "Charlie Charlie" szellemidézős játék világszerte a frászt hozza az emberekre – pedig igazán egyszerű, földhözragadt magyarázata van.
Vágólapra másolva!

A Charlie Charlie játék lényege, hogy egy lapra rajzolnunk kell egy keresztet, bal felső és jobb alsó sarkába az „igen” szót, bal alsó és jobb felső sarkába pedig a „nem” szót írjuk fel. A keresztre rá kell helyeznünk két ceruzát úgy, hogy keresztezzék egymást, majd fel kell tennünk a „Charlie, Charlie, jössz játszani?” kérdést.

A Youtube-ra feltöltött videók ezrein látható, ahogyan a ceruza lendül egyet valamelyik irányba – a kérdés már csak az, hogy valóban "Charlie" érkezik-e ilyenkor közénk, vagy egyszerű, megmagyarázható fizikai jelenségről van szó?

Mexikói tradíció vagy városi legenda?

A szellemidézés eredete elég ködös: az internetes portálok egyik fele ősi mexikói tradíciónak tartja, mások pedig azt vallják, hogy Charlie még kisgyermekkorában megölte magát, ezért szeret a "szelleme" idegenekkel játszani. Persze mindkét verzió eredete homályos. A bátorságpróba nem új dolog: a "Charlie Charlie" évtizedek óta ismert, valamiért azonban most ismét felkapták, a Youtube-on pedig megjelentek erről a különböző összeállítások.

Így néz ki egy kezdőcsomag a Charlie Charlie játékhoz Forrás: Origo

Mi mozgatja a ceruzákat?

Hogy mi az egyszerű magyarázat a ceruzák mozgására? A gravitáció és a kereszt alakú elhelyezés – a felső ceruza akkor is mozogna, ha nem kérdeznénk semmit Charlie állítólagos szellemétől.

A szellem- és démonhittel kapcsolatos babonák egyidősek az emberiséggel Forrás: Wikimedia Commons

A két íróeszköz ugyanis annyira kis felületen érintkezik egymással (ráadásul ezek a felületek sokszor csiszoltak, csúszósak), hogy a legkisebb légmozgás is erőteljesebben elbillentheti őket – elég egy apró sóhajtás ahhoz, hogy „Charlie válaszoljon”. Sőt, az instabil ceruzák egy enyhén egyenetlen felületen is bármikor megmozdulhatnak.

Az egyszerű megoldást egészen könnyen le lehet tesztelni: ha valaki kipróbálja a játékot papír nélkül, teljesen más szöveggel, az íróeszközök akkor is mozogni fognak.