A csimpánzok jobban szeretik a sült ételt, mint a nyerset

csimpánzok, evés, alma
Almát evő csimpánzok
Vágólapra másolva!
A csimpánzok nemcsak az ehető dolgokat tudják megkülönböztetni az ártalmasaktól, de határozottan jobban kedvelik a főtt, sült ételeket, mint a nyers ennivalókat, állapították meg a kutatók egy kísérletsorozatban.
Vágólapra másolva!

A főzéshez szükséges mentális készségek valószínűleg már 7 millió éve vagy még régebben meglehetnek, állítja két pszichológus kutató a Proceedings of the Royal Society B. folyóirat legújabb számában.

Felix Warneken (Harvard Egyetem) és Alexandra Rosati (Yale Egyetem) úgy gondolják, hogy az első „szakácsok” a természetes tüzeket felhasználva főzték meg ennivalójukat.

Almát evő csimpánzok Forrás: Wikimedia Commons

Főzőcskéző csimpánzok

A kutatók egy kísérletsorozatban azt tapasztalták, hogy a csimpánzok gyakran visszautasították az azonnal rendelkezésre álló nyers burgonyát, ha tudták, hogy egy percen belül hozzájuthatnak a sült krumplihoz is.

Amikor a csimpánzok választhattak, hogy a nyers krumplit és répát olyan edénybe tegyék, amelyben nyersen marad, vagy olyanba, amelyben megsül, mindig az utóbbit választották.

Az állatok gyakran vitték át az ennivalójukat abba a helyiségbe, ahol a főzőeszközök álltak.

Néhány csimpánz még félre is tett az élelméből addig, amíg nem tudta megfőzni. Az állatok általában azt is megvárták, amíg jól megsül az étel.

Hamar kialakulhatott a főzés

Ezeket a viselkedéseket ugyanazok a mentális képességek

– kauzális gondolkodás (azaz az ok-okozati összefüggés meglátása), önkontroll és tervezés –

tették lehetővé a csimpánzoknál, mint az embernél, mondták a kutatók.

„Annak megállapítása, mikor és hogyan ment végbe ez a táplálkozásbeli átmenet, nem egyszerű feladat” – nyilatkozta a két kutató. „Ha a főzéshez szükséges kognitív képességek már a csimpánzokban is jelen vannak, akkor ez alátámasztja azt az elképzelést, miszerint a tűz feletti uralom megvalósulása gyorsan elvezetett a főzéshez.”