Ismét kudarcot vallott az új marsi leszállóeszköz ejtőernyője

LDSD
A NASA által fejlesztett Low Density Supersonic Decelerator
Vágólapra másolva!
Újabb próbát hajtott végre a NASA a majdani marsi landolásokra használandó, repülő csészealj-formájú leszállóeszközzel, az ejtőernyő azonban ezúttal sem nyílt ki teljesen.
Vágólapra másolva!

Az ejtőernyő kibomlott, de nem nyílt ki teljesen - közölte Kimberly Newton, az amerikai űrkutatási hivatal szóvivője. A NASA kedden sajtótájékoztatón tárja fel a teszt részleteit.

Az időjárás miatt többnapos halasztást követően hétfőn az űreszköz - Low Density Supersonic Decelerator (LDSD) - egy óriási héliumballonnal emelkedett fel a hawaii Kauai szigetéről. Háromórás utazás után a háromtonnás "csészealj" levált a ballonról, majd egy hordozórakéta segítségével 55 kilométeres magasságba emelkedett a Csendes-óceán felett. Innen kezdte meg leszállását a Földre az űrhajózás történetének legnagyobb ejtőernyője segítségével, a harminc méter átmérőjű ernyő azonban nem nyílt ki teljesen.

A teszttel az atmoszférán szuperszonikus sebességgel áthaladó, zuhanó eszközök lassításának technológiáját kutatták. A NASA tavaly nyáron egy hasonlóan nagy ejtőernyőt tesztelt, amely akkor szintén nem nyílt ki teljesen. Az idei év egyik fő célja az ernyő újratervezése volt.

A NASA által fejlesztett Low Density Supersonic Decelerator Forrás: NASA/JPL-Caltech

Nagy és erős ejtőernyőre lenne szükség

Az amerikai űrkutatási hivatal évtizedek óta ugyanolyan ejtőernyőt használ a marsi légkörbe érkező űreszközök lelassítására. Mivel a Marson nagyon ritka a légkör, az űreszközök landolását elősegítő ernyőknek különösen erősnek kell lenniük. Ha azonban asztronautákkal együtt, nehezebb űrhajóval történik a landolás, még nagyobb és erősebb ejtőernyőre van szükség. A most használt ernyő méreteiben a kétszerese a közel egytonnás Curiosity marsjáró landolásakor használtnál.

A NASA 2016 nyarára tervezi a következő tesztet. Elképzeléseik szerint a 2030-as években embert küldenek a Marsra.