Az ókorban is felbukkant az ebola

ebola tablet google
Vágólapra másolva!
Nem mutálódott gyorsabban a Nyugat-Afrikában tavaly óta járványt okozó ebolavírus, mint a korábbi járványokat előidéző változatok - állapította meg egy nemzetközi kutatás. Egy másik tanulmány szerint az ebola már az ókorban is pusztíthatott.
Vágólapra másolva!

Egy korábbi kutatás szerint a vírus új mutációi kétszer akkora sebességgel jöttek létre, mint az előző ebolajárványok kórokozói. Ezzel szemben most azt mutatták ki, hogy a nyugat-afrikai ebolajárvány idején csak kevéssel volt gyorsabb a vírus mutációja, mint a korábbi kórokozóké.

Mutációknál is hatásosak lehetnek a hosszú távú kezelések

"Jó hír ez azoknak, akik az ebola elleni hosszú távú megoldáson, védőoltáson, gyógyszeres kezelésen dolgoznak, mivel ez azt jelenti, hogy ezek a mutációk esetében is hatásosak maradnak" - vélte Miles Carroll, az Angol Közegészségügyi Szolgálat (PHE) mikrobiológiai kutatásának vezetője.

ebola tablet google Forrás: Google

Még nincs vége a járványnak

Az ebola több mint 11 ezer ember halálát okozta Guineában, Sierra Leonéban és Libériában tavalyi kitörése óta, és bár az elmúlt hónapokban az új esetek száma látványosan csökkent, a járványnak nincs még vége. Az esetszám zuhanása azonban szinte lehetetlenné tette a vakcinák és a gyógyszerek tesztjeit.

Egyetlen forrásból indult

Carrol és nemzetközi kutatócsoportja, az Európai Mobil Laboratórium a járvány epicentrumában, Guineában gyűjtött 179 pácienstől származó mintát elemzett.

Egy korábbi kutatás szerint a vírus új mutációi kétszer akkora sebességgel jöttek létre, mint az előző ebolajárványok kórokozói. Ezzel szemben most azt mutatták ki, hogy a nyugat-afrikai ebolajárvány idején csak kevéssel volt gyorsabb a vírus mutációja, mint a korábbi kórokozóké Forrás: Flickr/European Commission DG ECHO (2)

Vizsgálatuk a mutáció sebességének megállapításán túl megerősítette azt is, hogy egyetlen forrásból indult a járvány 2013 decemberében, és azt is megállapították, hogyan került át Sierra Leonéba 2014 májusában.

20 millió évvel ezelőtt is fertőzhetett

A Clinical Infectious Diseases című szaklapban az ebola eredetéről jelent meg tanulmány, mely azt állítja, a vírus már jóval azelőtt pusztított, hogy 1976-ban azonosították volna. Korábbi kutatások számos rágcsálófaj szervezetében fedezték fel az ebolavírus DNS-ének maradványait.

Ez arra engedett következtetni egyes kutatókat, hogy ezen rágcsálófajok őseit legalább 20 millió évvel ezelőtt fertőzhette meg a kórokozó.

Az athéni pestisért is az ebola lehet felelős

Mivel ennyire régi vírusról lehet szó, felvetődik a kérdés, hogy nem kerülhetett-e át az állatokról az emberre is már jóval 1976 előtt - idézte a Live Science tudományos-ismeretterjesztő portál Powel Kazanjiant, a Michigani Egyetem történelem- és járványtanprofesszorát, a tanulmány szerzőjét. Szerinte az ebola számlájára írható a hírhedt athéni pestis, amely Kr.e. 430-ban kezdődött. A peloponnészoszi háború történetírója, Thuküdidész nemcsak krónikása volt a kórnak, de maga is megkapta és túlélte azt.

Afrikában az elmúlt negyven évben több mint tízszer volt ebolajárvány Forrás: Flickr/European Commission DG ECHO (2)

Az athéni betegség hirtelen lázzal, fej-, gyomor- és végtagfájdalommal, fáradtsággal kezdődött, hányásrohamok kísérték. Aki hét napot túlélt, az heveny hasmenést is tapasztalt. Orvosi kezelés nem volt, a kór a hetedik-kilencedik napon gyakran végződött halállal.

Egyeznek a körülmények

Az athéni betegség az ókori történész által Aethiopiának nevezett területről indult, a kifejezés Fekete-Afrikára, a Szaharától délre eső területre utalt, ahonnan sokan vándoroltak az antik görög városállamokba dolgozni.

Kazanjian szerint a tünetek, a halálozási arány és a fekete-afrikai eredet egyezik azzal, amit ma az eboláról tudunk.

A Thuküdidész-szindrómának is nevezett kórt számos ismert betegséggel, a tífusszal, a kanyaróval, a lépfenével és a bubópestissel is összefüggésbe hozták már, ám egyik sem emlékeztet annyira az athéni kórra, mint az ebola - vélte a szerző, aki hozzátette, tanulmánya nem ad végleges választ az ókori betegség eredetére.